Spring naar de content

Iran: zes mensen gearresteerd voor dansen op ‘Happy’

Het lijkt inmiddels het volkslied aller volken te worden. Pharrell Williams zingt Happy en de hele wereld zingt en danst vrolijk met hem mee. In de afgelopen maanden verscheen er vanuit zo’n beetje elke grote stad een clip waarin de inwoners blij door de straten dansen op de vrolijke tonen van Pharrell.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Totdat zes jonge mensen in Iraanse hoofdstad Teheran ook eens ‘happy’ wilden doen. Dat mocht niet. Ze zouden met hun filmpje Happy in Tehran de Iraanse gedragsnormen hebben overschreden. Volgens een Iraanse politiechef hebben ze met hun ‘vulgaire clip’ de openbare kuisheid aangetast. Daarmee doelt hij onder andere op het feit dat de drie meisjes in de video geen hoofddoek dragen, iets wat in Iran verplicht is. De jongeren werden opgepakt en moesten vervolgens berouw tonen op de nationale televisie.

Internetcensuur
De arrestaties komen kort nadat president Rohani heeft gesuggereerd dat de Iraanse internetcensuur zou worden verzacht. Afgelopen weekend zei hij dat het internet veel kansen biedt en dat Iran daar niet zo krampachtig mee om moet gaan. Al eerder had Rohani, die volgende maand precies een jaar aan de macht is, de politie gevraagd om milder op te treden tegen vrouwen die geen hoofddoek dragen.

Rohani lijkt over het algemeen een stuk minder streng dan zijn voorganger Ahmadinejad. Maar of de Iraniërs daar uiteindelijk de vruchten van plukken, is nog maar de vraag. De handhaving van de religieuze wetten valt namelijk nog altijd onder de verantwoordelijkheid van ayatollah Khamenei, de hoogste geestelijke van Iran.

Onderwerpen