Spring naar de content

Een op de drie nieuwe moeders wordt depressief – weg roze wolk

Na negen lange maanden wachten is-ie dan eindelijk daar. Uw eerste kindje. Een wolk van een baby, een groot klein wonder, het mooiste dat u ooit is overkomen. Of toch niet? Een op de drie nieuwe moeders vertoont depressieve symptomen, zo blijkt uit een recente studie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Weg roze wolk dus. En ook al verlopen de eerste maanden (of zelfs jaren) na de geboorte van een eerste kindje wél harmonieus en voorspoedig, een depressie kan alsnog toeslaan. Sterker nog: uit het onderzoek bleek dat rond de vierde verjaardag van het kind meer moeders kampen met depressieve gedachten dan vóór die tijd.

Een derde van de 1507 vrouwen die werden onderzocht, kreeg in de periode tussen de zwangerschap en de vierde verjaardag van hun eerste kindje minstens één keer de maken met depressiviteit. De studie werd gedaan in Australië, maar volgens wetenschappers gaan de resultaten in ieder geval ook voor Britse vrouwen op.

Korte duur
Schrik niet te erg, dames. De depressieve symptomen van de nieuwe moeders zijn vaak van korte duur en hoeven niet per se te betekenen dat de vrouwen aan een postnatale depressie lijden. Internationale studies toonden eerder aan dat dat geldt voor ‘slechts’ 10 tot 15 procent.

De onderzoekers ontdekten ook dat 14,5 procent van de moeders na vier jaar depressieve symptomen vertoont. Veertig procent van deze vrouwen had vóór de geboorte van hun kindje nooit dergelijke gevoelens gehad.

De bevindingen hebben ervoor gezorgd dat zwangere vrouwen in Groot-Brittannië worden opgeroepen om hun mentale gesteldheid in de gaten te laten houden totdat hun kind vijf wordt. Ook worden kraamhulpen gevraagd om de bevallen dames extra goed in de gaten te houden.