Spring naar de content

Kinderen in de cel (Of: laat dit de druppel zijn voor Fred Teeven)

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten hekelde vandaag het Nederlandse asielbeleid. Met name het detineren van kinderen schoot de Raad van Europa in het verkeerde keelgat. Staatsecretaris Teeven probeerde zich van zijn beste kant te laten zien en liet weten dat het vastzetten van kinderen ‘zoveel mogelijk moet worden voorkomen’. Zoveel mogelijk…

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matthias Pauw

Soms krijg je koude rillingen bij het lezen van een nieuwsberichtje. Als het Fred Teeven betreft kun je vaak maar beter op voorhand een dikke trui aantrekken. Teeven is een man die zich steevast verschuilt achter staand beleid, regels die gehandhaafd moeten worden en procedures die men moet volgen. Het zal allemaal wel, het is ook heus niet gemakkelijk om iedere dag over de toekomst van mensen te moeten beslissen. Maar onschuldige kinderen detineren? Verdomme nog aan toe.

Volgens Teeven zou het slechts om ‘een tiental’ kinderen gaan, alsof het allemaal wel meevalt. Alsof dat de zaken voor die kinderen anders maakt. Tien kinderen (wedden dat het er meer zijn), onschuldige kinderen die door hun ouders mee zijn genomen naar een ver land. Weggevlucht uit bittere armoede of oorlog. En al zijn ze uit puur opportunisme naar Nederland versleept door notoire ‘gelukszoekers’; wat kunnen die kinderen er in godsnaam aan doen?

Voor iemand die de rechtstaat moet bewaken neemt Teeven het nogal ruim met de mensenrechten. Waar niemand het zou tolereren als een Nederlands kind in de cel zou belanden omdat zijn ouders stout zijn geweest, maakt het kennelijk niet zoveel uit als het asielzoekers betreft. Althans, niet voor Fred Teeven.

Het zal je maar gebeuren, dat je ouders je vertellen dat het niet meer veilig is waar je woont. Je moet alles achterlaten: je huis, je hond, je vriendjes en vriendinnetjes, omdat ergens duizenden kilometers verderop de belofte ligt van een vrij en veilig leven. Hartelijk welkom in Nederland: je mag met je broertje in deze cel plaatsnemen. Bij het arrangement inbegrepen is een allerhandigst toilet naast je bed, dan hoef je niet zo ver te lopen.

Teeven zet met enige regelmaat de verhoudingen in het kabinet op scherp, maar tot nu toe kwam het nooit tot een vertrouwensbreuk binnen de coalitie. Laat dit dan de druppel zijn voor de sociaaldemocraten met een hart. Stuur die man naar huis.