Spring naar de content

‘Toon mij uw boekenkast en ik zeg u wie u bent’

Altijd als ik voor het eerst bij iemand thuis ben kijk ik even in zijn of haar boekenkast.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Een boekenkast zegt namelijk veel over een persoon. Op het eerste oog: is iemand geordend of onachtzaam? Staan de boeken netjes op rij (misschien zelfs wel in een bepaalde volgorde – dat zijn vaak de ergste mensen) of zijn de boeken ogenschijnlijk achteloos in de kast gesmeten? Dan glijden je ogen langs de titels. Heleen van Royen of Margaret Atwood? James Worthy of Philip Roth? Een willekeurige boekenplank vertelt je meer over iemands ontwikkeling, smaak en interesses dan wat dan ook.

Een boekenkast is prachtig
Erwin Reijers, in het dagelijks leven grafisch vormgever en conceptontwikkelaar, is ook gefascineerd door boekenkasten. Hij is de drijvende kracht achter de website www.deboekenkastvan.nl, een site waarop hij op zeer onregelmatige tijden een boekenkast van een bekend persoon bespreekt.
Reijers: “Elke week kijk ik in de supermarkt een selectie van kranten en tijdschriften na, op zoek naar foto’s van bekende landgenoten die bij hun boekenkast zijn gefotografeerd. De VARA Gids bekijk ik altijd als eerste: in de rubriek Buis en Haard is met enige regelmaat een boekenkast te vinden. Even tussendoor: het valt me op dat er in de kranten en de tijdschriften veel vaker mannen dan vrouwen voor hun boekenkast staan. Foto’s met vrouwen zijn veel vaker gestyled. Niet meer doen! Ik wil namelijk wat meer vrouwen met hun boekenkast op mijn site.”

“Als er een mooie kast in een krant of blad staat dan koop ik het – jullie blad heb ik onlangs nog gekocht vanwege de boekenkast van wijnboer Ilja Gort. Eenmaal thuis ga ik de foto bestuderen. Ouderwets, met een loep. Het is best tijdrovend, soms ben ik er wel een paar dagdelen mee bezig om zo veel mogelijk boeken te achterhalen, maar vaak is het zo dat als je één of twee woorden uit de titel kunt lezen je het boek via internet makkelijk kunt vinden. En dat is ontzettend leuk om te doen. Het is psychologie van de koude grond, het is vooral voor de fun, maar ik denk dat een boekenkast altijd wel iéts zegt over een persoon.”

Karakterschetsen
HP/De Tijd vroeg Erwin Reijers drie boekenkasten van drie bekende boekenkastbezitters eens grondig te analyseren en aan de hand daarvan een karakterschets te schrijven. Wat zeggen de boekenkasten van schrijver Özcan Akyol, politicus Hans Spekman en presentatrice Bridget Maasland over hun persoonlijkheid?

Özcan Akyol
“Het leven is een eenmansguerilla,” zei Jan Cremer ooit. Het had een uitspraak van schrijver Özcan Akyol kunnen zijn. Özcan gaat in zijn eentje het leven tegemoet. Zijn visie is dat je weinig mensen kunt vertrouwen – het is ‘ik tegen de rest’. Wat mensen van hem vinden interesseert hem niet. Hij doet wat hij wil. Seks, drank en vrouwen: hij lust er wel pap van. Hij wil het leven proeven, hij wil het leven beleven, hij wil het leven ondergaan. Hij wil ’s ochtends wakker worden met een kater en een vrouw naast zich in bed. Hij haat burgerlijkheid en hypocrisie. Hij is een cynicus, maar geen misantroop – daar is het leven veel te leuk voor.

Boekenkast
Alleen tegen de rest: ‘Bint’ van F. Bordewijk, boeken van Jan Cremer, W.F. Hermans en Louis-Ferdinand Céline.
Niemand vertrouwen: W.F. Hermans.
Het kan hem niet schelen wat zijn omgeving van hem vindt: Jan Cremer, Louis-Ferdinand Céline.
Drank: Martin Bril, Simon Carmiggelt, Charles Bukowski, Hafid Bouazza.
Vrouwen en seks: Jan Cremer, Ronald Giphart.
Het leven proeven: Jan Cremer.
Wars van burgerlijkheid en hypocrisie: Louis-Ferdinand Céline, Jan Cremer.
Cynicus: W.F. Hermans.

Ozcan Akyol boekenkast
Özcan Akyol voor zijn boekenkast. Foto: screenshot uit interview met lezentv.nl, Erwin Reijers.


Hans Spekman
PvdA-voorzitter Hans Spekman is iemand die het leven graag wil begrijpen. Om het heden te begrijpen kijkt hij vooral naar het verleden – hoe is iets toen gegaan, en hoe hebben ze dat toen opgelost? Spekman is een serieuze man. Een socialist in hart en nieren. Hij wil graag iemand van het volk zijn, maar is daar net iets te intellectueel voor.

Spekman gelooft in het goede van de mens. Hij bewondert sterke persoonlijkheden – sterke vrouwen met name – maar heeft ook een fascinatie voor mensen die verkeerde keuzes hebben gemaakt. Personen die luid en duidelijk hun mening laten horen, die de loop van de wereldgeschiedenis hebben veranderd en een inspiratie zijn geweest voor anderen – daar houdt Spekman van.

Boekenkast
Hij kijkt veel naar het verleden: veel geschiedenisboeken in zijn boekenkast.
Hij is serieus: geen humoristische boeken.
Ook geïnterresseerd in verkeerde keuzes: Traudl Junge.
Gelooft in het goede van de mens: Frans de Waal.
Moedige mensen:
Michail Gorbatsjov, ‘Sonny Boy’ van Annejet van der Zijl.
Hij bewondert sterke mannen:
o.a. Michail Gorbatsjov, Pieter Jelles Troelstra.
Bewondert sterke vrouwen:
Suzanne Valdon, M. Vasalis, Belle van Zuylen.
Te intellectueel voor het volk:
Plato, Ludwig Wittgenstein, Bertrand Russell.

De foto van de boekenkast van Hans Spekman vindt u hier.

Bridget Maasland
Presentatrice Bridget Maasland is een perfectionist. Alles in haar omgeving moet stijlvol en perfect zijn. Niet tuttig, maar modern, hip en urban met een randje rock-’n-roll. Ze wil het beste van het beste en niets minder dan dat. Uiterlijk is voor haar heel belangrijk. Design, stijl, mode: Bridget is er gevoelig voor. Als perfectionist neemt ze haar moederschap zeer serieus. Ze is een echt stadsmens ook. Amsterdam en New York zijn favoriet. En waarschijnlijk houdt ze van reizen (naar een stad met een hip hotel), maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Bridget is veel bezig met haar uiterlijk, maar ook met de innerlijke mens. Ze houdt van lekker eten, maar alleen als het gezond is – te zien aan het aantal kookboeken dat ze heeft. En van welk eten ze houdt? Niet wat de ouderwetse pot schaft. Nee, het moet natuurlijk wel door een food stylist zijn gemaakt.

Boekenkast
Style, design, mode: diverse boeken.
Randje rock-’n-roll: Ruud de Wild, Keith Richards.
Een echt stadsmens: Stadsatlas Amsterdam, New York Interiors, Metropolitan Luxury II.
Food stylist: Livia Claessen.

Een foto van de boekenkast van Bridget Maasland vindt u hier.

Meer? Ga naar www.deboekenkastvan.nl, of like De boekenkast van… op Facebook.