Spring naar de content

Quentin Tarantino: ‘Wat ik kende als cinema is dood’

Het is exact twintig jaar geleden dat Quentin Tarantino met zijn film Pulp Fiction de Gouden Palm won op het filmfestival van Cannes. Vorige week bracht de regisseur een bezoek aan het festival. Tijdens een persconferentie maakte hij een dikke middelvinger naar de digitale cinema.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

We vinden het allemaal fantastisch dat we met onze smartphones leuke filmpjes kunnen maken. Met een coole app erbij kom je qua mooi beeld ook al een heel eind. Hier heeft Tarantino dan ook niet echt een probleem mee, zolang het maar bij amateurs blijft. “Waarom zou een gevestigde regisseur digitaal filmen? Ik heb er geen fucking idee van,” zo laat Tarantino weten. “Wat mij betreft is de digitale projectie de dood van cinema. Het feit dat de meeste films nu niet gepresenteerd worden in 35 millimeter betekent dat de oorlog verloren is. Het is gewoon televisie in het openbaar. En blijkbaar is de hele wereld daar OK mee. Maar wat ik kende als cinema is dood.”

Tarantino was in Cannes om een vertoning van Pulp Fiction te introduceren, met hoofdrolspelers Uma Thurman en John Travolta aan zijn zijde. Toch hoopt Tarantino dat veel regisseurs tot inzicht komen en heeft hij zijn hoop vooral op de nieuwe generatie filmmakers gevestigd. “Ik hoop dat we door een wazige romantische periode gaan met het gemak van digitaal. Maar ik hoop ook dat de volgende generatie beter nadenkt en beseft wat ze verloren is.”

tarantino640

(Foto via AP)

Verder had de eigenzinnige regisseur goed nieuws voor zijn fans. Hij denkt namelijk aan een vierdelige televisieserie van zijn meest recente film Djano Unchained. En in tegenstelling tot veel andere regisseurs vindt de Amerikaan het te gek om zijn eigen films terug te zien. Iedere keer als ze op tv zijn, zit hij als het even kan voor de buis, zo verklapt hij. Blijkbaar mag film wel als openbare televisie als het Tarantino zelf betreft.