HP/De Tijd 05: Mannenpraat, het succes van de reclamesukkel & anti-family man René van der Gijp
De vijfde HP/De Tijd van dit jaar ligt met ingang van 28 mei in de winkel. Een themanummer over de man in al zijn hoedanigheden – de sukkel, de held en de toffe peer.
Zes pagina’s Mannenpraat met Stapel, Scholten van Aschat en Van Luyn.
“Wij praten terloopser over seks dan vrouwen. We kunnen het over auto’s hebben en dan tussendoor drie of vier smerige, seksuele dingen zeggen.”
Als podiumtijgers moeten acteurs Gijs Scholten van Aschat en Huub Stapel en cabaretier Thomas van Luyn zich inleven in talloze mannen. Wat leerden deze geboren observatoren over deze merkwaardige diersoort? Een driegesprek over ‘het apenrotsverhaal’, een blauwtje lopen, de oprukkende haargrens en natuurlijk seks.
Het succes van de sukkel
Harry Piekema als de dommige AH-filiaalchef, Patrick Stoof als gevallen miljonair Hans van den Berg, Frank Lammers als de knorrige, niet zo snuggere vader die met tegenzin boodschappen doet bij de Jumbo – het wemelt in tv-spotjes van mannelijke antihelden. Waarom nemen we zo graag iets van hen aan? Carine Damen dook onder in de wereld van de sukkel in de reclame.
René van der Gijp: voetbalgoeroe en anti-family man
Met het WK in zicht zal hij de komende weken niet van de tv af te slaan zijn. Maar wat maakt René van der Gijp zo populair? Zijn voetbalanalyses, zijn onderbuikmeningen, of misschien de manier waarop hij zich aan zijn huiselijke verplichtingen weet te onttrekken?
Frans van Deijl schetste een profiel van het fenomeen Van der Gijp en sprak enkele Gijpologen: “Gijp maakt opmerkingen over homo’s die niet kunnen, maar ondertussen vindt de grachtengordel het diep in hun hart wel lollig.”
Rob Scholte spreekt
Veertien jaar sprak hij niet meer met de pers. Voor HP/De Tijd maakt hij nu een uitzondering. Een zo openhartig mogelijk gesprek met kunstenaar Rob Scholte over zijn werk, de kunstscene en zijn leven voor en na ‘de knal’.
“Het is nu bijna twintig jaar geleden. Vóór Van Gogh. Vóór Fortuyn. Maar iedereen die hierbij betrokken was, loopt nog vrij rond. Ik kan er niet openlijk over praten, want dan trek ik de aandacht er weer naartoe. En begint het hele gedonder opnieuw. Het was niet voorbij toen het gebeurd was. De werkelijke aanslag op mijn leven vond daarna pas plaats.”
Superzaad: de virielste vent van Nederland
De Surinaamse Raymond Klas (47) verwekte in zijn leven zeven kinderen, allemaal buitenechtelijk, bij vijf verschillende vrouwen. Ver voor zijn veertigste werd hij opa. Met al zijn kinderen heeft hij contact.
Joris van Casteren interviewde deze ‘buitenman’ over zijn kroost en hun moeders.
“Ik heb sterk zaad, bij mij is het al heel snel raak.”
Bureau Warmoesstraat
Tegenwoordig is de Amsterdamse Warmoesstraat een uitnodigende toeristische straat met talloze restaurantjes en winkels. Veel voormalige hoerenkasten in de warme buurt etaleren tegenwoordig mode en kunst in plaats van prostituees. Amsterdam is flink met de bezem door de rosse buurt gegaan. Maar het zogeheten ‘Project 1012’ stuit op de nodige weerstand, omdat seksbazen met miljoenen aan gemeenschapsgeld worden uitgekocht.
Tijd voor een terugblik op de jaren zeventig, vond Ton van Dijk, toen het politiekorps dat de Wallen schoon moest houden zelf zo rot als een mispel was. Over drugsdealers die dienders betaalden in ruil voor bescherming en doorgesnoven hoofdagenten die in nachtkroegen hun dienstpistool trokken.
Help! Mijn vrouw is spiritueel geworden
Wat moet je als man als je vrouw ineens haar heil zoekt bij zweethutten of helende stenen? Het overkwam de Groningse Martin. Het begon ermee dat zijn vrouw met natuurzalfjes op de proppen kwam, maar dat was negen jaar geleden. Inmiddels kauwt hij op de laatste restjes van een nare scheiding, na een lange strijd over de kinderen en geld.
Bert Nijmeijer ging op zoek naar deze radeloze partners, want nee, Martin is niet de enige.
Kaat Bollen in gesprek met Jojanneke van den Berge
“Seks is een basisbehoefte, net als eten en drinken, en moet veel meer genormaliseerd worden. Seks in bejaardentehuizen bijvoorbeeld, is een taboe. De invloed van de kerk speelt daarbij zeker nog mee. En in seks ben je op je kwetsbaarst. Dat is voor veel mensen bedreigend.”
Vlaanderen speelt Champions League als het op sexy seksuologen aankomt, met Kaat Bollen (28) als nieuwe vedette. In boeken en op tv vertelt de Belgische schone vrijuit over schaamhaar en borsten en geeft ze adviezen voor een stomend seksleven. Sinds kort woont ze met haar Nederlandse vriend aan onze kant van de grens, reden voor Jojanneke om haar een aantal intieme vragen voor te leggen.
Bollen: “Een goed gesprek werkt veel beter dan de beste vibrator.”
De culinaire herenclub
Kookclubs. Nederland kent er honderden. En die worden vaak alleen door mannen bevolkt. Bij La Cucina, onder leiding van sterrenkok Stefan van Sprang, ligt de culinaire lat erg hoog. Tom Kellerhuis bracht een bezoek aan de kookclub, met illustere leden als fiscaal jurist Gerrit te Spenke, advocaat Hans van Veggel, cardioloog Bob van Vlies, pensioenfondsbestuurder Rob Labadie en mode-ondernemer Oger Lusink.
En verder deze maand: Frank Heinen legt uit waarom we níet naar het WK moeten kijken, schrijfster Marion Pauw vertelt over haar duistere kanten (plus een voorpublicatie uit haar nieuwe thriller Hemelen) en Dick Berlijn verklaart wat hacken zo leuk maakt. Michel en Ronald Mulder praten over hun competitiviteit, Armand legt zijn ziel bloot aan de hand van de onbescheiden vragen van ons ‘Zelfportret’, en Jan Terlouw onthult wat hij kijkt, leest en luistert in de Culturele Agenda.
Koop HP/De Tijd nu in de winkel, op de app of sluit hier een (proef)abonnement af.