Spring naar de content

Video van Nederlandse jihadisten geeft unieke kijk in leven van ‘broeders’

Martelaar aan de frontlinie. Zo heet de korte documentaire die Nederlandse en Belgische jihadisten dinsdag online hebben gezet. Het ruim 12 minuten durende filmpje, opgenomen in de buurt van Aleppo, geeft een uniek kijkje in het leven van de Syriëstrijders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

In de video worden alle ‘broeders’ opgeroepen om mee te komen strijden. “Ik herinner graag onze jongeren eraan om mee te komen strijden om deze vijand te kunnen stoppen met zijn onderdrukking. Hij heeft onze kinderen afgeslacht en onze vrouwen onteert”, zegt een oudere man die zich Abu Hashim noemt.

Ook een Belgische strijder, die Abu Handala wordt genoemd, komt aan het woord. Volgens de makers van het filmpje werd dit fragment twee dagen voor zijn martelaarschap (de dood) opgenomen.

Het martelaarschap wordt in het filmpje omschreven als iets moois. Wanneer een strijder wordt gedood of gewond raakt, zullen bij de eerste druppel bloed die de grond raakt, zijn zonden vergeven worden. Ook zal hij in het graf niet beproefd worden. Hij zal onthouden worden van de moeilijkheden op de Dag des Oordeels. Hij zal mogen bemiddelen voor 70 familieleden van hem én hij zal mogen huwen met 72 maagden in het paradijs.

De documentaire is online gezet door De Basis (Al Qaida in het Arabisch).

Volgens de laatste cijfers zijn inmiddels ruim honderd Nederlanders naar Syrië vertrokken. Ongeveer dertig van hen zijn teruggekeerd. Zo’n 200 Belgen zouden in Syrië strijden.