Spring naar de content

‘Eerwraak zwangere Pakistaanse vrouw om te kleine bruidegomsschat’

Farzana Parveen, de vijfentwintigjarige zwangere Pakistaanse vrouw die eergisteren op klaarlichte dag door twintig mannelijke familieleden dood werd geslagen, was in januari met haar grote liefde Muhammad Iqbal getrouwd. Iqbal verklaarde gisteren dat Parveens ouders in eerste instantie toestemming voor het huwelijk hadden gegeven, maar daarna meer geld eisten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Ongeveer zeshonderd euro betaalde Iqbal de ouders van Parveen, die een huwelijk met een neef voor haar in petto hadden, om met zijn liefde te mogen trouwen. Later eisten ze meer geld, wat Iqbal weigerde.

In januari trouwde het stel toch, waarna Parveens vader haar nieuwe echtgenoot aanklaagde voor ontvoering. Dinsdag was ze onderweg naar het hooggerechtshof in Lahore om die beschuldiging te weerleggen, maar werd daar opgewacht door rond de twintig familieleden, waaronder haar vader, broers en neven.

Eerwraak
Naar verluidt grepen aanwezige politieagenten niet in terwijl Parveen met stokken en op een nabijgelegen bouwterrein gevonden bakstenen dood werd geslagen. Alle daders konden vluchten. Alleen Parveens vader, die had staan kijken, werd gearresteerd.

Ze moest dood omdat ze haar familie had beledigd door zonder toestemming met Iqbal te trouwen, verklaarde hij na afloop.

Hoewel eerwraak op het Pakistaanse platteland vaker voorkomt, zijn veel Pakistani geschokt omdat de aanval plaatsvond in de op een na grootste metropool en het culturele centrum van Pakistan. Volgens de Human Rights Commission of Pakistan vonden in 2013 900 vrouwen de dood door eerwraak – een getal dat waarschijnlijk veel hoger ligt omdat het lang niet altijd gemeld wordt.

Onderwerpen