Spring naar de content

Thé Lau haalt hard uit naar publieke omroep

Een klein lesje in hoe ‘de media’ werken vinden we in de VPRO-gids van deze week. De doodzieke Thé Lau geeft daarin een van zijn afscheidsinterviews, en is bepaald niet mild over de publieke omroep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Sinds bekend is dat de zanger binnen afzienbare tijd aan keelkanker zal sterven en een letterlijke afscheidstournee heeft gepland, kan hij ineens op ruime aandacht rekenen. Vier concerten in Nederland en België, een debuut op Pinkpop en vele interviewverzoeken voor ‘het laatste interview’.

Een daarvan staat dus in de VPRO-gids, waarin hij onder meer over ‘al die conflicten met radiozenders’ spreekt. “Als je met de hele band keer op keer mag komen opdraven in dat afgrijselijke AKN-gebouw om daar in een veel te kleine studio vier of vijf liedjes akoestisch te spelen in ruil voor een fles zure wijn in plaats van de vurig gehoopte airplay – ja, dan word je op een gegeven moment wel boos,” aldus de muzikant.

Er wordt plotsklaps gevochten om de aandacht van Lau: “Nu promoten ze ons optreden in de HMH wel. Het is sowieso raar hoe de media werken. Toen we net bekend hadden gemaakt dat ik uitbehandeld was, werd ik gebeld met de vraag of ik Giel Beelen in zijn programma te woord wilde staan. Ik vond dat prima. Kreeg mijn agent daarna een boos telefoontje van de directie van Radio 2. Ik was toch duidelijk een Radio 2-artiest en geen Radio 3-artiest? We hebben fijntjes laten weten dat zowel ikzelf als The Scene 0,0001 airplay heeft gehad sinds 2001.”

Zo, die zit. Lees het complete interview met Thé Lau hier.