Spring naar de content

#FreeTheNipple. Of: uw borsten bedekken is een vorm van onderdrukking

Borsten staan de laatste tijd veelvuldig in de schijnwerpers. Behalve op Instagram en Facebook, waar foto’s van vrouwelijke tepels voor een ban zorgen – of het nou een borstvoedingstafereel, de littekens van een vrouw die borstkanker overleefde, de met leuzen beschilderde Femen-borsten of domweg een zichtbare tepel betreft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Afgelopen week verwijderde Facebook zonder waarschuwing of uitleg de pagina van Femen International (80.000 volgers). Dochterbedrijf Instagram sloot eerder al tijdelijk het account van Rihanna. Ze had foto’s gedeeld uit Lui Magazine, waarop ze topless poseerde. @badgalriri, zoals ze zich noemde op de fotowebsite, besloot niet meer terug te keren.

Maandagavond verscheen de zangeres bij de CFDA Awards (een jaarlijks mode-evenement in New York dat ‘The Oscars of fashion’ wordt genoemd) in een transparante jurk bezet met Swarovski-kristallen, eronder niets dan een huidskleurige string. Haar Barbadiaanse borsten waren de dag erna, veelal gecensureerd, op elke nieuwssite onderwerp van gesprek. Vreemd eigenlijk, dat twee tepels 216.000 Swarovski-kristallen outshinen, ondanks dat vrouwen in New York al meer dan twintig jaar legaal topless over straat mogen.

ANP-27513777

Cup A(nabole) tot S(teroïden)
Ook de Instagram-account van Scout Willis, de tweeëntwintigjarige dochter van Bruce Willis en Demi Moore, werd onlangs geblokkeerd. Boosdoener was een foto waarop ze een doorzichtig topje droeg. Sindsdien voert Willis onder de hashtag #FreeTheNipple actie tegen de ongelijke behandeling van mannen en vrouwen. ‘Legaal in NYC maar niet op Instagram,’ twitterde ze bij een stel foto’s waarop ze topless door New York loopt.

Typ op Instagram de zoekterm #torso in en er verschijnt een explosie aan opgepompte mannenborsten op je scherm, cup A(nabole) tot S(teroïden). Krachtpatsers die zich voor de spiegel The Muscles from Brussels wanen, of in weinig verhullende slips zwoele poses aannemen als waren ze Dirk Diggler himself.

Schermafbeelding 2014-06-03 om 11.38.39

Melkklieren, vet- en bindweefsel
Hoe ingeburgerd het tegenwoordig ook is dat mannen tijdens een hittegolf wél hun T-shirt uittrekken – in het zwembad, het park, de supermarkt of waar ze er ook maar zin in hebben – tot de jaren dertig droegen ook zij verplicht een badpak. In 1934 werden op Coney Island nog vier mannen beboet voor ‘topless’ rondlopen. In datzelfde jaar was de eerste ontblote mannenborst, die van Clark Gable in It Happens in One Night, in een film te zien. Schandaal!

Aan mensen om me heen vroeg ik deze week waarom mannen- en vrouwentepels anno nu zulke verschillende reacties oproepen. Aan het voornaamste verschil: melkklieren, vet- en bindweefsel en het vermogen om een baby te zogen, ligt het niet. Zelfs vlakke borstkassen van kleine kindjes worden, indien vrouw, op het strand vaak bedekt met een bovenstukje. Daarnaast zijn er genoeg mannen met een cupmaat die het gros van de vrouwen het nakijken geeft. Meest gehoorde antwoord: omdat het in het westen nu eenmaal cultureel bepaald is dat vrouwenborsten als seksueel worden gezien. Vreemd eigenlijk, gezien beide seksen op de betreffende locatie over evenveel zenuwuiteinden beschikken.

Onderdrukking! Tirannie!
Westerse mannen en vrouwen proberen al jaren de hoofddoekdragende moslima te duiden. Onderdrukking! Tirannie! Ze bedekt haar weelderige bos haar immers om de lust van mannen niet op te wekken. En die zotte zwarte kousen op de bijbelbelt dan, met hun kuise lange rokken. Dat hun niet-islamitische en niet-gereformeerde zuster om dezelfde reden haar borsten bedekt, vinden we – gek genoeg – doodnormaal.

Schermafbeelding 2014-06-03 om 11.17.17