Spring naar de content

CBS bevestigt: economisch herstel stagneert al weer

Maandelijks publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de mutaties in het conjunctuurbeeld. Het CBS heeft op de site de zogenaamde Conjunctuurklok waarmee je in één oogopslag kunt zien hoe de diverse relevante economische indicatoren er voor staan. En hoe ze zich bewegen ten opzichte van voorgaande periodes: worden ze positiever of juist negatiever.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Maandagochtend kwam het beeld over mei en het bevestigt wat al een paar maanden aan de hand is: de Nederlandse economie boekt geen verder herstel.

Van de vijftien indicatoren die het CBS hanteert (een indicator is bijvoorbeeld de werkloosheid maar ook het consumentenvertrouwen, het BBP, de orderpositie van het bedrijfsleven etc.) zijn er van april op mei maar vijf toegenomen, de overige 10 bleven stabiel of namen af.

Daarmee komen de voorjaarsramingen van het Centraal Planbureau al onder vuur  te liggen – ik schreef al eerder dat ik er zwaar aan twijfelde – en dat kan vervelend worden nu ook ‘Brussel’ min of meer van de juistheid uitgaat.

Met de uitlatingen van ECB-president Mario Draghi van vorige week vers in gedachten denk ik dat we ons kunnen opmaken voor een hete herfst waarin de tegenvallers de meevallers flink zullen overstijgen.

Daar wilt u nu nog niet aan maar ik help u er in – pakweg – oktober of november nog wel even aan herinneren. Wat Jeroen Dijsselbloem u ook wil laten geloven, de crisis is nog lang niet over.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.