In Catalonië juichen ze vanavond voor Oranje
Wie denkt dat het Spaanse elftal vanavond in heel Spanje wordt toegejuicht, heeft het goed mis. Sterker nog: in Catalonië schaart een hele groep voetbalfans zich straks vol enthousiasme achter ‘ons’ legioen, compleet met oranje kleding en accessoires.
Veel Catalanen zijn zo anti-Spaans dat ze hopen dat het nationale team zo snel mogelijk uit het WK ligt. En dat betekent dus vooral héél hard juichen voor de tegenstander van Spanje – welke dan ook.
In het handjevol Nederlandse kroegen in Barcelona zullen dus straks niet alleen Hollanders – bitterballetje in de hand – de wedstrijd komen kijken, maar ook een hoop Catalanen. Ignasi Gubert (29) is één van hen. Hij heeft zijn oranje shirt, ooit in Amsterdam gekocht, donderdagmiddag al uit de kast getrokken en gestreken. Het feit dat er in het Spaanse elftal ook Catalanen zitten (en niet de minst belangrijke spelers: o.a. Busquets, Xavi, Fàbregas) doet voor hem niet ter zake. “Zij spelen voor Spanje. Ik ben een Catalaan, geen Spanjaard. Mijn land doet niet mee aan het WK.”
De mening van Oriol Mercadé (32) gaat nog wat verder. “De Catalanen in het Spaanse elftal zijn gewoon verraders”, is zijn eerste reactie. Al voegt ie daar echter gauw aan toe: “Ik begrijp ook wel dat ze voor de wereldbeker willen spelen, het zijn nu eenmaal professionals.”
Ignasi en Oriol zijn niet de enige die er zo over denken. Een grote groep Catalanen wil zich afscheiden van Spanje. Zij zien Catalonië niet als regio, maar als land op zich, en beschouwen zichzelf simpelweg niet als Spaans. Deze afscheidingsbeweging vindt zijn oorsprong in 1714, toen in het Spaanse koninkrijk onder Felipe V alle Catalaanse politieke instituten en de Catalaanse taal verboden werden.
Voor 9 november van dit jaar is een referendum aangekondigd, waarin de Catalanen zullen stemmen over onafhankelijkheid. Het Spaanse parlement heeft al aangekondigd de stemming niet te zullen erkennen en ook de Europese Commissie heeft gezegd dat Catalonië, mocht het ooit onafhankelijk worden, geen deel meer zal uitmaken van de EU. De vraag is in hoeverre de Catalanen dan nog op eigen benen kunnen staan. Dit alles betekent volgens de Catalaanse nationalistische leider Artur Mas echter niet dat de strijd wordt opgegeven.
Dat de anti-Spaanse gevoelens in Catalonië diep zijn geworteld, wordt in het voetbal maar al te duidelijk. Oriol Regué (23) vergelijkt Spanje met een vervelend buurland. Hij herinnert zich de WK finale van 2010 nog goed. “Op het moment dat Spanje de 1-0 scoorde, ben ik gaan douchen en naar bed gegaan.”
Oriol Mercadé sluit zich vanavond aan bij het speciaal voor het WK opgezette Holland House in Barcelona. De komende drie wedstrijden staat hij hoe dan ook voor de tegenstander van Spanje. Pas als het Spaanse elftal Argentinië mocht treffen, wordt het een stuk lastiger om partij te kiezen. Oriol is namelijk nog altijd boos op Messi, die het afgelopen jaar bij Barça bewust niet goed genoeg gespeeld zou hebben om zijn energie te sparen voor het WK.