Spring naar de content

Volkert- en Dutroux-foto’s op voorpagina’s roepen discussie op

Het was niet de vraag of, maar wanneer het zou gebeuren: de eerste glimp van de recent vrijgelaten Volkert van der G.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Bosjes- en vuilnisbakkenfotograaf Ferry de Kok liep Volkert gisteren tegen het lijf op de Prinsengracht in Amsterdam, en De Telegraaf kreeg de primeur. De krant schrijft:

Van enige vermomming bleek geen sprake. Slechts een baseballpet en een modieus brilletje voorkwamen al te gemakkelijke herkenning. Een gesprek met Van der G. zat er niet in. Al bij de eerste vraag wurmde ‘s lands meest besproken moordenaar een visitekaartje van de perswoordvoerster van de reclassering uit zijn zak. “Neemt u daar maar contact mee op”, mompelde Van der G., die zich vervolgens gehaast uit de voeten maakte.”

Daarnaast verantwoordde de krant van wakker Nederland zich uitzonderlijk uitgebreid voor de foto door het belang van de publieke belangstelling voor de moordenaar van Pim Fortuyn te benadrukken. Maar daar is op Twitter en Facebook lang niet iedereen het mee eens. Ferry de Kok is in ieder geval hartstikke trots dat zijn foto het gesprek van de dag is.


Ook in België is ophef over de foto’s van een moordenaar waar de Franstalige kranten van Sudpresse vanochtend mee openden. Daarop is een corpulente Marc Dutroux op de luchtplaats van de gevangenis in Nijvel te zien. Inmiddels is er ook een video online verschenen waarop we Dutroux zien lopen. Niet alle Belgische media hebben de video gepubliceerd, en ook wordt er op de sociale media heftig gereageerd op de video. Wie de camera bediende wordt momenteel onderzocht. Gedetineerden, wie dan ook, mogen niet worden vastgelegd, aldus een woordvoerster van het Belgisch Gevangeniswezen.