Spring naar de content

Wat moeten we doen met ‘onze’ jihadstrijders? Drie mogelijkheden

Minstens honderd Nederlandse moslims hebben de wapens opgepakt en zijn naar Syrië en Irak afgereisd om daar te vechten. Dat levert problemen op voor Nederland, want sommige jihadstrijders keren met die oorlogservaring terug naar Nederland. Wat te doen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

In politiek Den Haag zijn de ogen eindelijk geopend. CDA-leider Sybrand Buma vindt dat jihadi’s het grootste gevaar voor Nederland zijn. Daarom pleit hij vandaag in de Volkskrant voor een paar interessante voorstellen om het deelnemen aan de jihad door Nederlandse moslims tegen te gaan. Dit zijn de drie meest genoemde:

1. Het voorbereiden van een jihadreis strafbaar stellen, zoals het CDA wil. Geert Wilders  wil enkel dat deelname aan de gewapende jihad strafbaar wordt, maar het CDA haalt de VVD rechts in en wil een stapje verder gaan door te eisen dat ‘het voornemen om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie of het deelnemen aan de gewapende strijd’ reden is voor strafvervolging. Zo voorkom je dat de vogel is gevlogen en het dus te laat is om in te grijpen.

2. De bezuiniging op de geheime dienst AIVD per direct terugdraaien, zoals de meeste oppositiepartijen eisen van het kabinet. Het kabinet had in het begin grootse plannen om te bezuinigen op de buitenlandtak van de AIVD, maar die plannen heeft minister Ronald Plasterk teruggedraaid. Toch staat er nog steeds een bezuiniging ingepland op de geheime dienst die juist is als doel heeft om terrorisme te voorkomen. Daarom moet er 50 miljoen euro terug naar de AIVD. Zo krijgen de gleufhoeden een groter budget om al die (teruggekeerde) Nederlandse jihadisten beter in de smiezen te houden.

3. President Obama de ruimte geven om jihadisten in Irak op te sporen en ze vanuit de lucht te bombarderen. Om dat laatste vraagt Irak, maar Obama is in eerste instantie voornemens 300 militaire adviseurs (lees: special forces) naar Irak te sturen om inlichtingen te verzamelen over terreurorganisatie ISIS. Wellicht kan de dreiging van dergelijk ingrijpen door de Verenigde Staten Nederlandse moslims ervan weerhouden een jihadreis aan te vangen.