Spring naar de content

Onderzoek: relatie wel of niet verbreken kan het best door muntje op te gooien

U zou er natuurlijk samen over kunnen praten, misschien zelfs met behulp van een psycholoog of relatiecoach. U kunt een weekje uitwaaien om de boel op een rijtje te zetten. Of u last een wat langere pauze in. Maar als u twijfelt over het al dan niet verbreken van uw relatie, dan kunt u misschien beter gewoon een muntje opgooien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Dat advies geven althans de schrijvers Steven Levitt en Stephen Dubner. In hun nieuwe boek Think like a Freak leren de mannen hun lezers om de hersenen opnieuw te trainen. In het laatste hoofdstuk, genaamd The Upside of Quitting, adviseren de twee om soms ‘gewoon’ ergens mee te stoppen. Best lastig, in een cultuur waarin ‘de aanhouder wint’ en opgeven als falen wordt beschouwd.

De auteurs voerden een experiment uit waarbij hun proefpersonen een vraag mochten stellen aan de computer, die vervolgens een virtueel muntje opgooide dat antwoordde met ‘ja’ of ‘nee’. Naast vragen als Zal ik ontslag nemen? stelden maar liefst 200 mensen de vraag of ze hun relatie moesten verbreken. Ervan uitgaande dat in 50 procent van de gevallen het antwoord ‘ja’ was, zou dat betekenen dat 100 mensen hun partner die avond slechts nieuws moesten melden.

Natuurlijk volgt niet iedereen blindelings het ‘advies’ van het muntje. Maar, zo suggereren de schrijvers volgens psychologie-professor Gary W. Lewandowski, de meeste deden dat wel. En, sterker nog: een later onderzoek toonde aan dat deze mensen over het algemeen erg gelukkig waren met hun beslissing.

De uitkomsten onderschrijven Lewandowski’s eigen bevindingen. Hij vroeg jongeren naar de impact die hun recente relatiebreuk op hen heeft gehad. Een meerderheid (41,3 procent) omschreef het als positief en 25,7 procent als neutraal. Slechts 33 procent zei het als iets negatiefs te hebben ervaren.

Voor 25-jarige huwelijken – al dan niet met complicerende factoren als kinderen – gaat het bovenstaande niet op. Maar mocht u nog in de beginnersfase van een relatie zitten en nu al uw twijfels hebben, gooi dan vooral dat muntje op. Is goedkoper dan therapie.