Spring naar de content

Ook China ontkomt niet aan islamitische terreur

Islamitisch terrorisme is overal, óók in China. Volgens kenners zouden op het moment maar liefst duizend Chinese jihadisten worden getraind in Pakistan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Dat Nederland meer dan 100 jihadisten aan ISIS levert is inmiddels genoegzaam bekend, maar wat tot nu toe onderbelicht is gebleven, is dat er ook Chinese jihadisten zijn die meevechten in het Midden-Oosten. Volgens een analist uit Israël doen de Chinezen volop mee. Er zouden op dit moment zelfs 1000 jihadisten uit China worden getraind in Pakistan. Een opvallend gegeven, gezien Pakistan een vriend is van China. Hoeveel jihadisten uit China precies meevechten in Syrië en Irak, is overigens onbekend.

In eigen land worden de Chinezen ook geconfronteerd met islamitisch terrorisme. Recent vrijgegeven (schokkende) videobeelden van de aanslag op het Chinese Tiananmen-plein van oktober vorig jaar leveren het bewijs dat het om een islamitische terreuraanslag ging. De bestuurders van een auto die tientallen Chinezen en toeristen ramden op het plein hadden een zwarte vlag met Arabische teksten buiten de auto hangen. En dat is nog maar een van de vele voorbeelden van islamitisch terrorisme in het verre oostelijke land. In april ging een bom af op een markt, waardoor tientallen mensen om het leven kwamen. De maand ervoor werden 29 mensen vermoord op een treinstation in Kunming.

Volgens de Chinese overheid zijn Oeigoeren, een Turks volk uit de Chinese autonome regio Sinkiang, schuldig aan de terreuraanslagen in China.