Parool doet Nicolette van Dammetje. LHBT-community valt over stereotyperende quiz
Volgens een quiz in Het Parool van afgelopen zaterdag zijn er vijf typen voetbalkijkers: de hysterische kijker, de opportunistische kijker, de stille kijker, de sociale druk-kijker en de niet-kijker. En hoewel het quizje zonder meer grappig bedoeld is, wordt dat niet door iedereen zo ervaren.
Met name de omschrijving van de niet-kijker is nogal kort door de bocht neergepend. “In de regel: vrouw. En sowieso de hele LHBT-community. Een deerniswekkende figuur in deze dagen. Want het valt nog niet mee, dat verschrikkelijke voetbal ontlopen. Dus zoeken ze elkaar op, in de stilte van hun eigen woning, of wandelen ze door het park samen. Maar het gejuich uit de flats en de kroegen reikt ook tot diep in de parken, och’arm.”
De woorden stuitten Jan-Bert Vroege, Amsterams gemeenteraadslid voor D66 en woordvoerder homo-emancipatie, tegen het zere been. Hij reageert met een ingezonden brief in de Amsterdamse krant, waarin hij duidelijk maakt dat er op het gebied van homo-emancipatie nog heel wat te winnen valt.
“Na de uitspraken van Frank de Boer dat de homo meestal asportief is en van René van der Gijp dat voetbal niets voor homo’s is, kijken deze volgens Het Parool nu zelfs niet naar het Nederlands elftal. Dat dit grote flauwekul is, was zondag in bijna alle homokroegen in de stad te constateren. En ja, daar wordt soms ook het uiterlijk van de spelers besproken.
“Eén van de grootse uitdagingen in Amsterdam op het gebied van homo-emancipatie is de sociale acceptatie in de sport. Homo’s en lesbiennes zijn zwaar ondervertegenwoordigd in met name de teamsporten. Niet omdat zij niet willen of kunnen voetballen, korfballen of hockeyen, maar vanwege het sociale klimaat.
“Homoseksualiteit is nog steeds een taboe in kantines en kleedkamers. Er is op dit gebied een hoop werk te verzetten. Dat juist een Amsterdamse krant als Het Parool dit illustreert, is erg droevig.”
Wij waarschuwden al eerder dat grappen rondom stereotypering dit WK onder een vergrootglas liggen. De KLM verwijderde een grappig bedoelde tweet die in het verkeerde keelgat van Mexicanen schoot en Nicolette van Dam werd gedwongen haar ambassadeurschap bij Unicef te beëindigen na het retweeten van een stereotyperende grap over Colombianen. Moet nu Het Parool door het stof?