Spring naar de content

Oudste erotische graffiti ter wereld ontdekt in Griekenland

Rare jongens, die Oude Grieken. De bakermat van de democratie had op zijn zachtst gezegd een bijzondere seksuele moraal. De mannenliefde was er een geaccepteerd fenomeen, mannen mochten ontrouw zijn (vrouwen niet!) en prostitutie was wijdverbreid. Maar daarentegen was een verwerpelijk fenomeen als pedofilie ook normaal. Sterker nog, het was zelfs eervol om als man een relatie met een jonge jongen te hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

‘Waar het hart van vol is, daar loopt de mond van over’, is een bekend gezegde. In het geval van de Griekse Oudheid gaat dat zeker op. Er zijn talloze gevallen bekend van de seksuele kunst uit de Klassieke Oudheid. Seksuele handelingen en geslachtsdelen bleken een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de kunstenaars en beeldhouwers.

Maar nu blijkt dat niet alleen kunstenaars hun lusten botvierden, maar ook voor de gewone sterveling moesten hormonale piekmomenten af en toe geuit worden in beeld. Dus wat doe je dan als Oude Griek? Je pakt je beitel en hakt een mannelijk lid uit in een rots, die vervolgens dik tweeënhalf duizend jaar onontdekt blijft.

De tekening op het eiland Astypalaia biedt een unieke blik in het privéleven in de Griekse Oudheid, en zijn volgens de wetenschappers die ze ontdekten de oudsten in hun soort, de eerste erotische graffiti. Saillant detail: op dezelfde rots staat de weinig aan de verbeelding over latende tekst: ‘Nikasitimos besteeg hier Timiona’. Dat het hier om twee mannennamen gaat is, gezien de eerder genoemde acceptatie van homoseksualiteit, niet verwonderlijk.

Wat de wetenschappers vooral heeft verbaasd is dat de alfabetisering op het afgelegen, bergachtige eilandje in de oudheid al wijdverbreid was. Het lijkt erop dat niet alleen filosofen, koningen en priesters konden schrijven, maar ook de gewone man. Deze feiten maken de vondst enorm interessant voor de wetenschap.

De rots met de erotische graffiti Via The Guardian
De rots met de erotische graffiti                             Via The Guardian

De kunst van het piemels tekenen is overigens in het Nederland van 2014 nog steeds springlevend, echter wordt tegenwoordig in plaats van rotsen, steeds vaker het NRC Handelsblad gebruikt.