Spring naar de content

Delftse student haalt één miljoen dollar op om plastic uit de oceaan de halen

De 19-jarige Delftse uitvinder Boyan Slat is een flinke stap dichterbij gekomen in zijn doel om grote hoeveelheden plastic uit de oceanen te vissen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Was hij eerst voor velen nog een onbekende, inmiddels is hij een bekend gezicht én staat er al een miljoen dollar op zijn rekening van zijn project The Ocean Cleanup. De student heeft nog een miljoen nodig, om aan de testfase van het project te kunnen beginnen. Daarvoor heeft hij nog twee maanden de tijd.

Boyan Slat kwam in 2012 met een plan voor een installatie van lange drijvende armen in de vorm van een V en besteedde ruim een jaar aan een haalbaarheidsstudie. Vorige maand presenteerde hij in New York de resultaten van zijn onderzoek. De student denkt dat hij in 2020 zijn uitvinding kan inzetten tussen Hawaï en Californië, een van de meest met plastic vervuilde plekken op zee. “Binnen 10 jaar kunnen we bijna de helft van al het plastic uit dat gebied halen,” denkt hij.

vis640

(Foto via The Ocean Cleanup)

De drijvende armen zijn 100 kilometer lang en 3 meter hoog en worden op strategische plekken aan de zeebodem vastgemaakt. “Zo moeten we het gros van het plastic kunnen vangen. Door de zeestroming komt het plastic vanzelf naar de punt van de V toe.” Daar wordt het omhoog gepompt en opgeslagen en vervolgens opgehaald door een tanker.

Het hele plan kost dus een paar centen. Het bedrag dat hij tot nu toe heeft opgehaald, komt allemaal van particulieren. Om het proces tot een goed einde te brengen, zal de uitvinder ook met bedrijven gaan samenwerken. Volgens Slat vormt zijn systeem geen gevaar voor planten en dieren, omdat het zeeleven onder de armen wordt meegenomen door de stroming. Inmiddels heeft hij een team van zo’n 100 mensen om zich heen.

Onderwerpen