Spring naar de content

Zo kunt u het commentaar van Jack van Gelder zonder vertraging horen bij de televisiebeelden

Elk EK of WK worden de televisievoetbalcommentatoren van de NOS hevig bekritiseerd. Ze zouden teveel onzin uitkramen, het regelmatig bij het verkeerde eind hebben of niet onvoldoende Oranjegezind zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Deze week werd er dan ook een Facebookgroep opgericht om de immer enthousiaste Jack van Gelder het TV-commentaar bij de finale te laten doen. Inmiddels heeft de groep ruim 50.000 likes. De kans is klein dat de NOS hier gehoor aan geeft. Gelukkig heeft de 24-jarige webdesigner en fotograaf Stefan Verkerk de oplossing. Met behulp van een laptop met de juiste software, een radio en een audiokabel vond hij een manier om de televisiebeelden met het radiogeluid te synchroniseren.

Waarom wilde je een oplossing vinden voor dit probleem?
“Tijdens het EK 2012 zat ik voetbal te kijken met familie. Ik zat te kijken met de oordopjes van mijn telefoon in, omdat de anderen niet de vier seconden voorsprong van de radio wilden hebben. Daarna ben ik op internet gaan zoeken naar een oplossing. Uiteindelijk kwam ik op een Engelstalig forum waar deze oplossing werd aangedragen. Eerst heb ik het getest bij gewone radio-uitzendingen en vervolgens heb ik het bij Spanje – Nederland getest. Het bleek een eenvoudige en effectieve oplossing”.

Kan de NOS dit probleem niet zelf oplossen?
“Vooralsnog heeft NOS alleen een houtje-touwtje-oplossing voor handen. Je kunt kijken via een internetstream op NOS.nl. Het probleem is echter dat deze streams zeker 20 seconden achterlopen op de televisiebeelden. Dan hoor je de buren al juichen, terwijl bij jouw stream Jasper Cilessen nog een uittrap moet nemen.”

Hoe werkt je oplossing in lekentaal?
“Je moet de televisiebeelden als nulpunt zien. De software vertraagt het radiogeluid met enkele seconden, zodat het synchroon loopt met de televisiebeelden”.

Wat zijn de kosten?
“Ergens tussen de 0 en 40 euro. Veel mensen zullen bepaalde benodigdheden, zoals kabels, nog wel ergens in huis hebben liggen. “

Zijn er nog nadelen?
“Eigenlijk niet. Helaas heb ik alleen nog de oplossing gevonden voor mensen met een Mac. Mocht iemand een goede oplossing weten voor Windows, dan hoor ik dat graag.”

Op zijn eigen website legt Stefan stap voor stap uit hoe je het geluid van radio en televisie kunt synchroniseren.