Spring naar de content

De man die eigenhandig een bos plantte en een eiland redde

Jadav “Molai” Peyeng heeft al heel wat bomen geplant. Zo’n 35 jaar geleden plantte hij zijn eerste zaadje en inmiddels heeft hij gezorgd voor een bos van 1,360 hectare. Dat allemaal om het eiland waarop hij woont te redden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

India kampt, net als veel andere landen, met ontbossing en verwoestijning. Als tiener al wilde Jadav daar wat aan doen en velen kunnen daarin zijn voorbeeld volgen. De man woont samen met 150.000 mensen op het Majuli Island. Dat is door de jaren heen gehalveerd door snel toenemende erosie.

bos2640

Om zijn eiland te redden begon Jadav met het planten van bomen. Hij wist dat de wortels erosie zouden voorkomen. Het bleek de redding voor zijn eiland.

bos1640

Inmiddels heeft hij duizenden bomen en planten geplant, inclusief 300 hectare bamboe. De zandvlakte waar hij ooit begon is inmiddels veranderd in een oase van fauna en flora. Er leven zelfs bedreigde diersoorten.

bos3640

Bengaalse tijgers, konijnen, apen, Indiase neushoorns en vogels, allemaal hebben ze een onderkomen gevonden. Ieder jaar komt er een kudde van 100 olifanten, die een half jaar in het bos blijven.

bos5640

pa-2640

Filmmaker William Douglas McMaster maakte onlangs een documentaire over de man: Forest Man. Het project werd gerealiseerd via Kickstarter. De film won dit jaar de prijs voor beste documentaire op het filmfestival van Cannes.

(Foto’s via Collosal)

Onderwerpen