Spring naar de content

Heeft Zomergasten zijn magie verloren?

Er is iets aan de hand met het nieuwe seizoen van het VPRO-programma Zomergasten. Wat het precies is, weet niemand. Maar één ding staat vast: de kijkers blijven massaal weg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Een half miljoen kijkers. Meer niet. Dat haalde de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Zomergasten vorige week. Freek de Jonge (69) was de openingsgast. Hij is een bekende cabaretier en hij heeft nog altijd fans die kaarten voor zijn theatershows kopen, maar de kijkcijfers vielen zwaar tegen. De openingsgast van het seizoen van vorig jaar, Hans Teeuwen, wist bijvoorbeeld 812.000 kijkers te trekken.

Ook Zomergasten van afgelopen zondagavond, met Jim Taihuttu, scoorde niet goed bij het kijkerspubliek. Sterker nog: het programma staat met 266.000 kijkers niet eens in de top-25 best bekeken programma’s van gisteren. Dat is lang niet meer voorgekomen. Heeft Zomergasten na al die jaren zijn magie verloren?

Onbekend
De belabberde kijkcijfers van gisteren hebben misschien ook wel met de gastselectie te maken. Taihuttu is filmregisseur, dj en medeoprichter van een reclamebureau, maar als je op straat vraagt of iemand Taihuttu kent, dan is het antwoord waarschijnlijk ontkennend. Dat is natuurlijk een probleem voor een programma dat het toch moet hebben van bekende Nederlanders.

Taihuttu bekende gisteren dat hij zelf nog nooit naar Zomergasten had gekeken. Daar ga je al. Volgens tv-recensent van de Volkskrant Jean Pierre Geelen was dat ‘niet de enige handicap waarmee het programma zondagavond te kampen had’. Want: “De studio werd geteisterd door fruitvliegjes, tweemaal viel het geluid uit door ‘iets in dit gebouw’, zoals Wilfried de Jong uitlegde.”

Geen visie
Maar ‘multitalent’ Taihuttu, zoals hij werd aangekondigd door presentator De Jong, ontbeerde één talent, volgens Geelen: “Een goede Zomergast te zijn. Wanneer het vraaggesprek geen persoonlijk interview wil zijn, vergt het talent voor een Zomergast behalve enige bekendheid en publiekelijke aantrekkingskracht vooral een verhaal, een onderwerp of een visie. Dat ontbrak zondag voor een groot deel.”

Daar raakt Geelen een gevoelige snaar. Zomergasten is misschien nog niet definitief zijn magie kwijt, maar veranderingen lijken noodzakelijk. Als Zomergasten nog een beetje succesvol wil zijn in het aantrekken van grote groepen kijkers, dan moet de redactie voortaan zorgen voor betere, bekendere en interessantere gasten dan iemand als Taihuttu. Volgende week is het aan schrijfster Saskia Noort om te proberen het tij te keren.