Spring naar de content

Maarten van Rossem beschouwt de Eredivisie voor

Ik vind het uiterst wonderlijk dat u juist bij mij bent gekomen om mijn mening over het edele voetbalspel te horen, want zoals u misschien weet beschouw ik voetbal als een vorm van middeleeuws volksvermaak waarmee ik mij zo weinig mogelijk tracht in te laten, iets wat overigens volslagen onmogelijk is, omdat het eeuwige gezanik over onbeduidende feitjes die zijdelings met het spel samenhangen als een soort schimmel over het uitzendschema van de Publieke Omroep woekert.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Maar goed: de Eredivisie. Sowieso natuurlijk al een naam van niks, die doet vermoeden dat het een erezaak zou zijn om erin te spelen. Voor zover ik afdoende ben ingelicht, is de Eredivisie het brildragende kneusje onder de internationale voetbalcompetities, een volstrekt irrelevant en oninteressant trosje verenigingen die elkaar ieder weekend weer naar het leven staan in een competitieverband dat ervoor zorgt dat er om het weekend een kudde mammoeten door mijn tuin raast omdat ze zo snel mogelijk in het stadion willen zijn.

VI
Ik heb mij natuurlijk terdege voorbereid op het schrijven van dit artikel en onmiddellijk de meest recente uitgave van Voetbal International aangeschaft, zodat ik op de hoogte zou zijn van de actuele verhoudingen in die Eredivisie. Wie schetst echter mijn verbazing: de helft van dat blad staat vol met zwakzinnig gelul van mij verder totaal onbekende hansworsten van wie ik één ding zeker weet en dat is dat zij het qua voetbalprestaties zelfs tegen mij nog zouden afleggen. Die types zijn dan vaak bestuurslid of trainer of columnist, of vervullen een andere functie waarin het wordt aangemoedigd om in zo kort mogelijke tijd zo vadsig te worden als maar kan, terwijl de kennis van zaken bij die figuren al ophoudt bij het aantal spelers dat er aan het begin van de wedstrijd tegelijk in het veld staan.

De andere helft van dat blad, dat naar het schijnt één van de best gelezen tijdschriften van Nederland is – wat meer zegt over Nederland dan over de kwaliteit van het gebodene – wordt gevuld met vraaggesprekken met halvezolen en met stompzinnige verslagen van wedstrijden die niemand met enig intellectueel vermogen uit vrije wil tot zich zou nemen.

Aan de Voetbal International heb ik in dezen dus niets, dat is zo klaar als een klontje, maar dat weerhoudt mij er over het algemeen niet van om mijn mening ergens over te geven.

Ajax, Feyenoord en de rest
Wat ik uit de algemeen geldende opinies meen op te maken, is dat Ajax de grootste kanshebber is om kampioen te worden. Dat lijkt mij nu persoonlijk de grootst mogelijke quatsch, vermoedelijk gedebiteerd door een stel halvegaren dat erop uit is om het qua intelligentie niet veel voorstellende voetbalpubliek nog wat verder in de war te brengen. Na die wedstrijd van afgelopen zondag, waarin PEC Zwolle – een club waarvan ik om eerlijk te zijn nog nooit had gehoord – Ajax versloeg, lijkt het mij zo klaar als een klontje dat een elftal waarin dermate veel idioten en andere gekken een vaste plek hebben weten te bemachtigen onmogelijk kampioen kan worden.

Je zou het kunnen vergelijken met Amerika, dat nu al dertig jaar geregeerd wordt door een legertje paljassen, jandoedels en ander volk waar je eng van wordt. Dat Amerika, dat een tamelijk onaantastbare positie in de westerse wereld leek te hebben verworven, is nu weliswaar nog een van de grootste jongetjes van het schoolplein, maar wel zo dik en onhandig dat hij door kleinere kereltjes en zelfs meisjes in elkaar geslagen wordt.
Verder heb je dan Feyenoord, een vereniging waar ik nooit ook maar een sikkepit van heb begrepen. Hoe het toch mogelijk is dat een elftal waarin zoveel verstandelijk en lichamelijk beperkten spelen toch iedere week weer massa’s volk weet te trekken, het is mij om eerlijk te zijn een raadsel.
Dan PSV, dat zich wat mij betreft al vele decennia geleden heeft gediskwalificeerd door dezelfde clubkleuren als Ajax en Feyenoord uit te kiezen; dat schijnt dan weer een elftal vol talentvolle spelers te bezitten, die echter allemaal te stompzinnig zijn om samen te spelen. Zonder dat ik ze ooit aan het werk heb gezien, durf ik wel te stellen dat dit een verloren zaak is, wat het kampioenschap betreft.

Verder bestaat die hele Eredivisie weer uit min of meer hetzelfde zootje ongeregeld dat elk jaar aan de start verschijnt: Vitesse, Twente, Heerenveen – elke sport die ze ook in Friesland kunnen beoefenen zou wat mij betreft trouwens onmiddellijk afgeschaft kunnen worden. Verder valt me op dat er geen enkele ploeg uit Limburg nog in de Eredivisie actief is, iets wat me natuurlijk veel plezier doet, want in Limburg hebben ze er nog genoeg werk aan om die volslagen stupide provincie van ze weer een beetje op orde te krijgen zonder dat allerlei gedrogeerde psychopaten elkaar met zwaar materieel te lijf gaan.

Waar ik mij tot slot het meest op verheug, is de rol van de scheidsrechters, een stelletje goedwillende dwazen dat elk jaar weer eindeloos wordt geïnstrueerd over God mag weten wat, maar dat er uiteindelijk nooit in slaagt om de misdadigheden die elke week weer op dat veld plaatsvinden ook maar enigszins afdoende te bestraffen. De introductie van die spuitbus vind ik dan ook erg geestig, al blijft het zonderling om een beetje schuim voor de voeten van een volwassen man te spuiten en dan te zeggen dat hij daar achter moet blijven. Dat doet mij nog het meeste denken aan de manier waarop de kolonisators de indianen steeds verder van hun eigen land verdreven.

Voorspellingen
Concluderend zou je je sterk kunnen afvragen of er eigenlijk voorafgaand aan zo’n voetbalcompetitie wel een zinnig woord te zeggen valt over de uitkomst ervan – waarschijnlijk niet – maar daar zit ik helemaal niet mee, eerlijk gezegd.
Je zou je zelfs kunnen afvragen waar die drang van ons mensen om voortdurend maar zaken te willen voorspellen zonder dat we ook maar het flauwste benul hebben of we ook maar enigszins op het goede spoor zitten vandaan komt – ik heb daar nog wel een paar theorieën over – maar dat voert op deze plek toch echt te ver.

Mijn voorspelling voor de Eredivisie 2014-2015 luidt dan ook: niemand wordt kampioen, de zaak wordt halverwege opgedoekt en verkocht aan een stupide Russische patjepeeër met een vadercomplex. Wie daar elke week uit vrije wil naar gaat kijken, is niet goed snik. Lees eens een boek.
Ik dank u wel.