Spring naar de content

Een hele zomer in een kippenpak voor eerlijke etikettering

De plofkip is ook in Nederland nog in menig supermarkt te vinden. Het laat niet veel te raden over dat die kippen niet zo’n heel best leven achter de rug hebben. De Britse Tamsin French wil aandacht vragen voor een verplichte etikettering van pluimveevlees. Als kip ‘Rosa’ reist ze daarom 39 dagen door de Europese Unie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

De 39Days4Rosa-rondreis brengt Tamsin French in 21 EU-lidstaten en eindigt op 8 september bij het Europees Parlement in Brussel. Afgelopen zaterdag, de tweede dag van haar rondreis, was ze al in Amsterdam. De boerendochter wil dat mensen weten van welk pluimveebedrijf hun vlees komt en hoe de kip gehouden wordt. French verwijst als voorbeeld op de etikettering voor eieren afkomstig van kippen met een vrije uitloop. De tour als Rosa de kip duurt 39 dagen, niet geheel toevallig de gemiddelde levensduur van een kip op een intensieve pluimveehouderij. In die tijd kunnen ze zich nauwelijks op een natuurlijke manier gedragen. Vrije uitloop-kippen leven gemiddeld 56 dagen.

rosadam640

(Foto via 39Days4Rosa)

“De verplichte etikettering is een belangrijke factor geweest bij de sterke stijging van het aantal kooivrije leghennen in Europa. Bovendien heeft de Europese Commissie erkend dat verplichte etikettering producenten de kans geeft zich te onderscheiden,” aldus French. De etikettering staat deze zomer op de agenda van het Europese Parlement. De Britse hoopt dat er dan toch echt werk gemaakt wordt van een eerlijke en verplichte etikettering. Volgens haar staat ook het merendeel van de Europese consumenten achter het idee.

French: “Er bestaat al een methode voor etikettering van schaaleieren, wat een belangrijke factor is geweest bij de sterke stijging van het aantal kooivrije leghennen in heel Europa. De Europese Commissie heeft erkend dat verplichte etikettering de producenten de kans geeft zich te onderscheiden op prijs en hun geld op een betere en eerlijkere manier te verdienen.”

rosaecht640

(Foto via 39Days4Rosa)

En ze heeft er dus een flinke tour in kippenpak voor over, dat zeker op de warme dagen bijna ondraaglijk heet is. De rondreis van Rosa is te volgen via Twitter en Facebook.

Onderwerpen