Spring naar de content

Paus Franciscus gruwelt van smartphones en tablets

Degenen die meer dan een handvol jaren meedraaien op deze planeet zullen het niet kunnen ontkennen: technologie heeft onze maatschappij drastisch veranderd. De gemiddelde jongere zeult vaak een combinatie van tablets, smartphones en laptops met zich mee, waar hij ook gaat. Paus Franciscus is het een doorn in het oog.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerben Vlasveld

Een Britse studie concludeerde dat Engelsen tegenwoordig meer tijd kwijt zijn aan turen naar beeldschermen dan aan slapen. Een kleine rondgang in de Nederlandse trein of langs zomerse terrasjes, en er resteert weinig twijfel: in ons land staan de zaken er nauwelijks anders voor. Tablets en smartphones zijn altijd onder handbereik.

Veel mensen zijn blij met de vele mogelijkheden van de moderne technologie, sommigen maken zich zorgen over het concentratievermogen van internettende jongeren en weer anderen vrezen voor hun godvrezendheid. Paus Franciscus bevindt zich in de laatste categorie.

Zinloze zaken
Tijdens een uitje van 50.000 Duitse misdienaren naar het Vaticaan sprak de paus over moderne technologie: “Misschien verspillen veel jongeren te veel uren aan zinloze zaken”, waarmee hij verwees naar chatten met de smartphone, het kijken van soaps en andere zaken die de aandacht afleiden van datgene wat werkelijk belangrijk is in het leven.

Hoewel de paus niet specificeerde wat er daadwerkelijk belangrijk is in het leven kan men zich zo voorstellen dat het raakvlakken met het christelijk geloof heeft. En daar kunt u het mee eens zijn of niet, maar het staat als een paal boven water dat we met zijn allen ontzettend veel  tijd kwijt zijn aan sociale media en soortgelijke zaken. Wordt het tijd voor een (al dan niet seculier) moment van bezinning?