Spring naar de content

Kijken: dit is wat u moet weten over het dodelijke Ebola-virus

Het Ebola-virus is zo gevaarlijk dat het WHO het een “internationaal zorgwekkende bedreiging voor de gezondheid” noemt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Het virus heeft inmiddels al honderden slachtoffers gemaakt in West-Afrika. En dus is er paniek in de tent. Dat is niet gek, want het Ebola-virus verspreidt zich als een malle en er is geen vaccin tegen het virus. Zelfs Amerikanen zijn inmiddels besmet geraakt omdat zij in West-Afrika werkten met Ebola-patiënten. De symptomen zijn even verschrikkelijk als ze klinken: je krijgt eerst diarree, maar daarna krijg je interne en externe bloedingen en dan gaat het echt goed mis. Je organen stoppen stuk voor stuk met werken. En dan ga je dood.

De Ebola-epidemie moet grondig worden bestudeerd én aangepakt voordat het dodelijke virus nog meer slachtoffers maakt, misschien in de nabije toekomst ook wel in Europa. Volgens de maker van onderstaande YouTube-video hoeven we ons trouwens niet op te sluiten in bunkers om vervolgens nooit meer buiten te komen. Je raakt niet zomaar besmet door het virus – alleen als je in contact komt met de lichaamsvloeistoffen van een Ebola-patiënt met zichtbare symptomen (dus niet onzichtbaar en via de lucht).

De kans op besmetting is gewoon niet erg groot, zelfs niet als je in hetzelfde ziekenhuis ligt als een Ebola-patiënt. Oh, en het feit dat er – in de wereld van de wetenschap – een beetje paniek uitbreekt om het nieuwe dodelijke virus is juist goed, omdat er dan veel meer tijd wordt besteed aan het onderzoek naar en de bestrijding van het virus. Somberen over de Ebola-uitbraak is dus nergens voor nodig, aldus de maker van de video. Gelukkig maar.