Spring naar de content

Onderzoek: overgewicht vergroot kans op tien soorten kanker

Uit een nieuwe grootschalige studie naar de relatie tussen overgewicht, obesitas en kanker blijkt dat overgewicht de kans op tien soorten veelvoorkomende kanker vergroot. Dat werd vandaag gepubliceerd in het medische vaktijdschrift The Lancet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Voor het onderzoek werden gegevens van meer dan vijf miljoen volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk verzameld, waarmee het de grootste datastudie naar de relatie tussen overgewicht en kanker tot nu toe is. Berekend werd dat overgewicht alleen al in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks tot 12.000 gevallen van kanker leidt. En als het percentage van mensen met obesitas op dit tempo blijft groeien, komen daar elk jaar nog 3700 gevallen bij.

Dertien tot zestien kilo overgewicht
Onderzoekers van de London School of Hygiene & Tropical Medicine bestudeerden data van vijf miljoen inwoners van het Verenigd Koninkrijk gedurende zeven jaar, waarbij op veranderingen van de gezondheid werd gelet. Ze ontdekten dat elke dertien tot zestien kilo extra gewicht die de volwassenen aankwamen, sterk en lineair gelinkt was aan een toenemend risico op zes soorten kanker: baarmoederkanker, galblaaskanker, nierkanker, baarmoederhalskanker, schildklierkanker en leukemie.

Mensen met een hoog BMI bleken ook meer kans te hebben om leverkanker, darmkanker, eierstokkanker en postmenopauzale borstkanker te ontwikkelen, maar de effecten daarvan waren minder duidelijk. Bovendien werden deze vormen ook beïnvloed door individuele factoren, zoals de menopauze.

Vooral hoger risico op baarmoederhalskanker
De onderzoekers stellen dat hoewel er een relatie is tussen obesitas en het ontwikkelen van de meest voorkomende kankersoorten – in het Verenigd Koninkrijk valt 90% van alle diagnoses daaronder – er bij sommige soorten helemaal geen link is. Ook vonden ze bewijs dat mannen met een hoog BMI zelfs een lagere kans hebben op prostaatkanker.

Dr. Krishnan Bhaskaran, die de leiding had over het onderzoek, vertelde tegen BBC News dat er veel variatie bleek te zijn in het effect van BMI op verschillende soorten kanker. “Het risico op baarmoederkanker bijvoorbeeld neemt aanzienlijk toe bij een hogere body mass index, maar bij andere soorten kanker zagen we een bescheiden toename van het risico, of zelfs helemaal geen.”