Spring naar de content

Alweer oudste Nederlander dood, en drie andere jaarlijks terugkerende nieuwtjes

De oudste nog levende Nederlander, Egbertje Leutscher (111 jaar), is gisteren overleden. Het is zo’n nieuwtje dat ieder jaar wel terugkomt in de media, want als een oudste nog levende Nederland overlijdt, wordt automatisch iemand anders de oudste nog levende Nederlander.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

En zo blijven we doorgaan met de berichtgeving over het overlijden van Nederlanders die zich, tot hun onvermijdelijke dood, de oudste nog levende Nederlanders mochten noemen. Ieder jaar is het wel een keer raak. Blijkbaar smullen de media én de lezers van dat soort berichtjes, anders zou er echt niet zo vaak over worden geschreven.

Het is, wat journalisten noemen, een luchtig onderwerp. Ja, er is iemand overleden, maar met zo’n hoge leeftijd wordt dat allang niet meer erg gevonden. Dan is het juist mooi dat zo iemand zo lang heeft mogen leven. Er zijn meer van dat soort nieuwtjes die jaarlijks terugkeren en waar we eigenlijk net zo goed zonder kunnen. Alle journalisten weten dat nieuws pas nieuws is als het afwijkt van de norm. En toch krijgen we elk jaar weer dezelfde nieuwtjes over ons uitgestort.

Zwarte Piet
Zwarte Piet, wie kent hem niet? De jaarlijkse discussie over Zwarte Piet en het feit dat iemand bereid is om te roepen dat hij moet worden afgeschaft, is zo’n jaarlijks terugkerend fenomeen. Waarom gaat het elk jaar weer over dat het hulpje van Sinterklaas racistisch zou zijn in plaats van over het heugelijke feit dat de goedheiligman en zijn vrienden weer naar Nederland komen om alle kinderen in het land blij te maken?

Eerste vaatje haring
Dit is ook een klassieker. Je kunt de klok erop gelijk zetten. Ieder jaar is er weer het nieuws dat een eerste vaatje Hollandse Nieuwe, verse haring dus, voor een bepaald bedrag de deur uit is gegaan. Het eerste vaatje bracht dit jaar 56.500 euro op, het jaar daarvoor 66.500. Het record staat op 95.000 euro. We worden ieder jaar weer doodgegooid met de lofuitingen dat de haring van het nieuwe jaar “de lekkerste ooit” is. Het zal ongetwijfeld lekker zijn, maar is het ieder jaar steeds weer lekkerder? Dat zou een nogal knappe prestatie zijn.

Elfstedentocht
Nog zoiets: jaarlijks wordt er wel weer gespeculeerd over of de Elfstedentocht eindelijk weer eens een keer kan worden gehouden in Friesland. De mogelijkheid van een 200 kilometer lange tocht op natuurijs doet de harten van veel sportieve Nederlanders sneller kloppen. Logisch, we hebben al sinds 1997 geen Elfstedentocht meer gehouden in Nederland, omdat het elke keer niet koud genoeg is. Dat zal voorlopig wel niet veranderen, met de opwarming van de aarde en zo. It giet net oan.