Spring naar de content

Waarom we allemaal een dochter zouden moeten hebben

Misschien is het nu nog een ver-van-uw-bed-show, maar op een dag zult u er echt aan moeten geloven. Een stroef lijf, vergeetachtigheid en zintuigen die het steeds vaker laten afweten. Waar veel ouderen nu nog kunnen rekenen op het personeel van verzorgingstehuizen, zal dat de komende tijd steeds minder worden. Dochters blijken de oplossing.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

De combinatie van vergrijzing en bezuinigingen in de zorg betekent een flinke klap voor bejaard Nederland. Een groep die dat gat grotendeels kan opvullen, zijn de kinderen van de oudjes. U doet er dus goed aan om genoeg nageslacht te produceren. Maar let wel: u zult later het meeste profijt hebben van een dochter.

Zorgzamer
Wat we stiekem al wisten, is nu ook uit een heuse studie gebleken: meiden zijn zorgzamer voor hun bejaarde ouders dan jongens. Het onderzoek, uitgevoerd aan de University of Michigan, toont aan dat dochters gemiddeld 12,3 uur per maand aan de zorg voor hun ouders besteden. Voor zonen ligt het aantal uren op 5,6: nog niet de helft.

Een uitkomst die de reputatie van de mannen er niet veel beter op maakt, is dat jongens nog lakser worden als ze een zus of iemand anders in de omgeving hebben die de zorg voor zijn ouders op zich kan nemen. Andersom besteedt een vrouw met een broer juist veel meer zorg aan haar ouders dan een vrouw zonder broer. Voor de studie werden meer dan 26.000 Amerikaanse vijftigplussers elke twee jaar ondervraagd.