Spring naar de content

Voorkom huiselijk geweld: steek samen een jointje op

Een partner die de hele dag stoned op de bank zit, daar heeft u natuurlijk niet zoveel aan. Maar eens in de zoveel tijd samen een jointje roken, kan juist een gunstige invloed op uw relatie hebben. Uit onderzoek gepubliceerd in Psychology of Addictive Behaviors blijkt namelijk dat in relaties waarin af en toe een joint wordt opgestoken, minder fysiek geweld tussen partners voorkomt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Het onderzoek werd gehouden onder 934 stellen die minder dan negen jaar getrouwd waren. Er werd gekeken naar het jaar vóór hun huwelijk en de eerste jaren als getrouwd stel. De uitkomst: mannen en vrouwen die regelmatig marihuana roken, blijken minder vaak fysiek geweld te gebruiken naar hun partner.

Opvallend: wanneer de man wiet of hasj rookt, blijkt zijn vrouw minder vaak over te gaan op fysiek geweld. Stelletjes waarvan beide partijen roken, vliegen elkaar het minst in de haren.

Bovenstaande bevindingen suggereren dat wanneer we nu massaal naar de coffeeshop zouden rennen, het probleem van huiselijk geweld snel opgelost zou zijn. Maar één detail uit het onderzoek kan roet in het eten gooien. Vrouwen die cannabis roken, blijken namelijk minder vaak geweld naar hun partner te gebruiken, maar alléén als zij in het jaar vóór hun huwelijk al eens gewelddadig zijn geweest naar hun lief. Van vrouwen die nooit eerder gewelddadig waren, kan de invloed van marihuana ook niet gemeten worden. Dat laatste zou er dus ook op kunnen wijzen dat vrouwen die marihuana roken, überhaupt eerder geneigd zijn om gewelddadig te worden naar hun partner.