Spring naar de content

Pijnlijke persco Obama: ‘We hebben nog geen strategie tegen ISIS’

Pijnlijk. De machtigste man op aarde, president Barack Obama, moet bekennen dat hij geen strategie heeft tegen de genocideplegende terroristen van ISIS in Syrië en Irak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Gisteren zei Obama tijdens een persconferentie dat hij en zijn regering nog geen strategie hebben om ISIS te bestrijden. Hij zei letterlijk: “We don’t have a strategy yet.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De uitspraak van Obama zorgt voor nogal wat ophef in de Verenigde Staten. Logisch, want onlangs nog is de Amerikaanse journalist James Fowley onthoofd door een ISIS-terrorist. Bovendien dreigt de terreurorganisatie nog meer gevangengenomen Amerikanen te vermoorden. Senator John McCain, in 2008 nog presidentskandidaat namens de Republikeinen, twitterde gisteren deze reactie op de persconferentie van Obama:

Als de baas van het machtigste land op aarde publiekelijk zegt dat hij nog geen strategie heeft om ISIS aan te pakken, is er weldegelijk een probleem. De lieden van ISIS kunnen waarschijnlijk niet stoppen met lachen om de onbenullige opmerking van Obama, maar er valt weinig te lachen voor iedereen die het slachtoffer is van de genocidale praktijken van de terreurgroep.

De kritiek op Obama is niet van de lucht. Natuurlijk speelt ook mee dat steeds meer mensen – van links tot rechts – kritiek hebben op Obama als president, die steeds maar weer aan het golfen slaat terwijl de wereld in brand staat. Echter, sommige linkse websites, zoals Vox.com, verdedigen Obama juist. Ook op dit punt. Vox.com citeert bijvoorbeeld Lawrence Freedman, die gisteren ter verdediging van Obama het volgende twitterde:

Waar het natuurlijk echt om gaat, is dat het op zich niet erg is dat de president voor een bepaald probleem, in dit geval ISIS, geen strategie heeft. Dat kan gebeuren. Het probleem is dat Obama op een persconferentie, terwijl de hele wereld toekijkt, loopt te verkondigen dat hij geen strategie heeft. Dan speel je de vijand alleen maar in de kaart en lok je alleen maar meer wantrouwen uit in eigen land.