Spring naar de content

Bouw in één dag je eigen huis op Mars

Omdat Mars relatief dicht bij de aarde is en er van alle planeten het meest op lijkt, worden er al sinds de jaren vijftig plannen gemaakt voor bemande ruimtevluchten naar de rode planeet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lisa Bouyeure

Het project Mars One van de Nederlanders Bas Lansdorp en Arno Wielders heeft een eerste bemande vlucht gepland in 2024 (aankomst in 2025); een enkele reis voor vier astronauten die elke twee jaar gezelschap van meer mensen zouden krijgen. Ook NASA hoopt in de jaren dertig van deze eeuw mensen naar Mars te kunnen sturen.

Omdat het onbetaalbaar is om mensen weer terug naar de aarde te laten gaan, zal er op Mars een nederzetting moeten komen. Maar hoe kunnen er ooit huizen gebouwd worden, als je bedenkt dat het tussen de 75.000 en 150.000 euro kost om slechts een kilo bouwmateriaal zoals bakstenen mee te nemen?

Contour Crafting
Om op Mars te kunnen bouwen moet het daar aanwezige materiaal gebruikt worden. Dr. Behrokh Khoshnevis van de University of Southern California werkt daarom voor NASA aan een nieuwe technologie genaamd Contour Crafting, meldt de BBC. Het idee is om met een gigantische robotprinter, laag voor laag, in minder dan 24 uur tijd betonachtige gebouwen neer te kunnen zetten. De Contour Crafter kan zowel rechte als golvende lijnen printen, en maakt extra sterke muren met een inwendig isolatiesysteem.

print1 print2

In eerste instantie zal de techniek gebruikt worden om huizen te bouwen op aarde. Volgens dr. Khoshnevis kan het toegepast worden in opkomende markten, waar grote vraag is naar snelle, goedkope en veilige huisvesting. Ook kan het gebruikt worden als noodaccommodatie bij rampen.

De techniek heeft beperkingen en zal materialen als glas, staal of hout niet snel overbodig maken, aldus dr. Khoshnevis. Maar bepaalde soorten gebouwen zullen, nog voor de eerste voet op Mars wordt gezet, aan de Contour Crafter ontspruiten. En nu maar hopen dat u er niet op uitkijkt.

beeld3

Beeld via BBC