Spring naar de content

Help! Het legendarische ‘Achterwerk’ van de VPRO Gids stopt

‘Achterwerk’ luidt de noodklok. De legendarische rubriek op de achterpagina van de VPRO Gids haalt de Kerst niet. De reden is dat kinderen bijna geen brieven meer sturen. Pubers die met problemen worstelen, vinden elkaar tegenwoordig op internet. Na bijna veertig jaar komt er dus een eind aan de rubriek, tenzij er iets drastisch verandert.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

De achterpagina van de VPRO Gids is al bijna veertig jaar een toevluchtsoord voor kinderen en pubers met problemen. Hartekreten over het leven – over liefde, lasten, dromen, angsten – of zomaar een verhaaltje, het kon allemaal bij ‘Achterwerk’. Niet alleen konden de briefschrijvers er terecht met hun levensvragen, ze kregen ook altijd oplossingen aangeboden voor hun problemen door jonge lezers (en soms een al wat oudere) die reageerden. Daarnaast bood ‘Achterwerk’ ook steun en troost. De rubriek had sinds de oprichting in 1976 een belangrijke sociale functie, maar die is door de komst van internet stukje bij beetje overbodig geworden.

noodkreet640

De VPRO maakte daarom vandaag bekend dat er een einde komt aan de brievenrubriek. “Het instituut ‘Achterwerk’ heeft zijn functie verloren. Natuurlijk is het jammer om afscheid te moeten nemen, maar laten we vooral koesteren dat ‘Achterwerk’ geschiedenis heeft geschreven. Met dank aan alle brievenschrijvers,” aldus Hugo Blom, de hoofdredacteur VPRO Gids, op de site van de VPRO.

Samenstelster Elja Looijenstijn heeft nu voor het eerst zelf een brief ingezonden, waarin ze de noodklok luidt. “De stroom brieven werd elk jaar minder. Gelukkig waren het er nog wel genoeg om wekelijks een leuke pagina mee te vullen. Maar zelfs dat lukt de laatste maanden steeds minder,” schrijft Looijenstijn in de gids voor de komende week. “Laat ik maar heel eerlijk zijn: als het zo doorgaat haalt ‘Achterwerk’ de Kerst niet.” Ze vraagt de lezers om mee te denken over een nieuwe invulling, want de rubriek zoals die nu is kan niet langer voortbestaan.

Hulp bieden kan via [email protected].

Onderwerpen