Spring naar de content

Onderzoek: studeren in het buitenland vergroot de kans op een baan

Studeren is naast zwoegen natuurlijk ook erg leuk. Zeker als je dat ook nog eens in het onbekende buitenland doet. Maar nu blijkt dat studeren over de grens ook nog eens erg lucratief is. Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt namelijk dat jongeren die een tijd in het buitenland studeren, later meer kans op een vaste baan hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Met het zogenoemde Erasmus-programma heeft Europa zijn eigen uitwisselingsprogramma voor studenten. Het is een initiatief van de Europese Commissie, die zo het internationaal studeren wil stimuleren. Tien procent van de Europese studenten studeert momenteel in het buitenland, maar aan het eind van het decennium moet dat op twintig procent zitten. En waarom zou je je als student niet in een buitenlands avontuur willen storten? Het is niet alleen goed voor je internationale netwerk, de kans op een baan na het studeren is ook nog eens groter.

studie640

Uit onderzoek van de commissie, waaraan bijna 80.000 studenten en bedrijven deelnamen, blijkt nu dat de werkloosheid onder Erasmus-studenten vijf jaar na het afstuderen bijna een kwart lager is dan gemiddeld. Werkgevers vinden de ervaring die de studenten in het buitenland opdoen van grote waarde. Volgens de bedrijven draagt het programma bij tot de ontwikkeling van nieuwsgierigheid, zelfvertrouwen en probleemoplossend denken. Ook worden de uitwisselingsstudenten gezien als ondernemend en geven werkgevers personeel met ervaring in het buitenland vaak een grotere verantwoordelijkheid.

Eén miljoen Erasmus-baby’s
Naast deze voordelen op de arbeidsmarkt zit er overigens nog een leuk aspect aan het studeren in het buitenland: uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat ruim één op de vier Erasmus-studenten zijn partner heeft ontmoet tijdens zijn studie in het buitenland. Het Erasmus-programma heeft volgens de Europese Commissie sinds de lancering in 1987 al gezorgd voor de geboorte van ongeveer een miljoen baby’s.