Spring naar de content

KPN constateert: vrouwenquotum werkt niet

Dat er weinig vrouwen in topposities in het bedrijfsleven werken is algemeen bekend. Dat er allerlei beleid wordt ontwikkeld om daar wat aan te veranderen ook. Maar een vrouwenquota voor topvrouwen werkt helemaal niet, zo heeft KPN ontdekt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Telecombedrijf KPN begon in 2009, als een van de eerste bedrijven, met het voortrekken van vrouwen. De reden: KPN wilde meer diversiteit. Mannen werden niet eens meer uitgenodigd voor bepaalde topfuncties. Discriminatie was ineens geoorloofd, want het was ‘positief’. Alles om zoveel mogelijk vrouwen binnen te halen.

Vijf jaar later blijkt het idee om alleen maar vrouwen uit te nodigen en aan te nemen voor bepaalde topfuncties achterhaald. Want door alleen maar vrouwen uit te nodigen voor sommige functies, wordt een andere minderheidsgroep glad vergeten: de allochtone man.

“We hebben geconstateerd dat de focus op vrouwen tot een volledige veronachtzaming heeft geleid van de hoger opgeleide multiculturele man,” aldus Jasper Rynders, programmadirecteur diversiteit bij KPN. En: “Gegeven de snelle verkleuring van de Nederlandse samenleving, met name in de grote steden waar KPN actief is, is dit een onwenselijk bijeffect. Vanuit verschillende groepen hebben wij te horen gekregen dat ze dit een zeer kwalijke zaak vinden.”

Het gevolg van het vrouwenquotum was dat je ineens overal dezelfde vrouwen terugzag, aldus Rynders van KPN: “Uiteindelijk zie je vooral blanke, hoger opgeleide vrouwen, tussen de 40 en 50 jaar oud met dezelfde sociale achtergrond binnenkomen. Een aantal leek in gedrag en capaciteit erg op de mannen die er al zaten, inclusief hun tekortkomingen.”

De realiteit blijkt dus toch minder maakbaar dan gedacht. Misschien is het maar goed ook dat KPN is gestopt met deze vorm van ‘positieve’ discriminatie. Echte feministen weten: hardwerkende vrouwen komen er ook wel op eigen kracht. Daar zijn helemaal geen quota voor nodig.