Spring naar de content

Militairen: prima dat we niet in uniform reizen

Geen enkele militair mag nog in uniform reizen, niet met het openbaar vervoer en zelfs niet meer met de auto. De reden: Nederland is bang voor een aanslag door islamitische extremisten. Militairen zelf vinden het wel prima om zonder uniform te reizen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Terwijl de kritiek op het uniformverbod aanzwelt door met name de rechtse politieke partijen in de Tweede Kamer (Geert Wilders: “Het kabinet is flink in het buitenland maar capituleert in het binnenland”), zijn de militairen zelf juist wel tevreden met het verbod dat woensdagavond is afgekondigd.

Volgens Defensievakbond VBM is het goed om als militair op je hoede te zijn nu een Nederlandse ISIS-terrorist in Syrië andere jihadisten heeft opgeroepen “een stevige daad” te stellen tegen de Nederlandse overheid wegens het steunen van de internationale coalition of the willing tegen ISIS. “Er zijn ook in Nederland bedreigingen geuit en dus is het verstandig om maatregelen te nemen,” aldus de militaire vakbond.

Volgens een andere militaire vakbond, AFMP, dragen de meeste militairen sowieso al geen uniform buiten werktijd. Dus ook niet als ze op de fiets of in de trein stappen om naar het werk te gaan op een kazerne, op een militaire basis of bij het ministerie van Defensie zelf. Het uniform trekken ze pas aan als ze in feite pas op ‘kantoor’ zijn. Net zoals verpleegkundigen in een ziekenhuis dus.

Een hoop ophef en stampij om niks? Misschien, maar in een land als de Verenigde Staten zou een uniformverbod ondenkbaar zijn. Wat dat zegt over ons, en over de VS, laten wij graag aan uw oordeel over.