Spring naar de content

Onderzoek: in Nederland en België wonen relatief veel jihadisten

Het is moeilijk in te schatten hoeveel jihadisten er in Europa en omliggende landen rondlopen, maar volgens het International Center for the Study of Radicalizationmoeten dat er ongeveer vierduizend zijn. Dat meldt The Wall Street Journal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Volgens nauwkeurige schattingen van het onderzoekscentrum tellen Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië de meeste jihadstrijders die in Syrië of Irak vechten of hebben gevochten. België (300 jihadisten) en Nederland (150 jihadisten) staan op respectievelijk de zesde en zevende plaats van het twintig landen tellende rijtje.

jihad

Maar zulke absolute aantallen geven een vertekend beeld. De meeste jihadgangers mogen dan uit Rusland komen, dat is ook by far het grootste land dat in dit onderzoek is meegenomen. Daarom hebben wij het aantal jihadisten eens vergeleken met het aantal inwoners van een land, volgens de cijfers van het CIA Factbook, en dan komen we tot de conclusie dat Kosovo (dat overigens door lang niet alle land als onafhankelijke staat wordt erkend), Albanië, België en Denemarken procentueel de meeste jihadisten voortbrengen. In België gaan bijvoorbeeld 27 mensen per miljoen inwoners als jihadstrijder naar Irak of Syrië (circa één op 37.000 inwoners). In Nederland zijn dat er 8,9 per miljoen inwoners (één op ongeveer 112.000 inwoners).

Check zelf:

aantal jihadisten per miljoen inwoners nederland
Klik op de afbeelding voor een grotere versie