Spring naar de content

Ook Zweden heeft een ‘zwartepietendiscussie’  

Ze deelt weliswaar geen cadeautjes uit aan de Zweedse jeugd, maar een kindervriend is Pippi Langkous zeker. Het vrijgevochten meisje met de twee rode vlechten, dat zonder haar ouders – maar mét haar aap en haar paard – in Villa Kakelbont woont, was voor veel jongens en meisjes in (en buiten) Zweden een ware jeugdheldin.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Maar zoals ook bij onze Hollandse kindervriend Sinterklaas het geval is, raakte een aantal spelers rondom Pippi in opspraak. De Zweedse publieke omroep SVT besloot vorige week ‘mogelijke beledigende woorden’ uit oude afleveringen van de serie te knippen.

Negerkoning
Zo omschrijft de vrolijke Langkous haar vader, koning van het eiland Taka-Tukaland, als een ‘negerkoning’. Het woordje ‘neger’ is er sinds kort uit geknipt. En die actie leidde in het Scandinavische land tot flink wat discussie.

De gelijkenissen met de zwartepietendiscussie in Nederland zijn opvallend. Tegenstanders menen dat, door te knippen in de afleveringen, het Zweeds cultureel erfgoed wordt aangetast. Dat is ook het belangrijkste argument van degenen die vinden dat Zwarte Piet in Nederland moet blijven zoals-ie is: met kroeshaar, rode lippen en gouden ringen in de oren.

Astrid Lindgren
Voorstanders in Zweden geloven echter dat Astrid Lindgren, de in 2002 overleden geestelijk moeder van Pippi Langkous, nooit gewild zou hebben dat er omstreden uitspraken in haar verhalen zouden staan. Overigens blijft het vooralsnog een discussie tussen voor- en tegenstanders, en heeft niemand Pippi of schrijfster Lindgren als racistisch bestempeld.

Hieronder het Nederlandstalige fragment: