Spring naar de content

Daniel Martin wint Lombardije, Theo Bos neemt afscheid van Belkin met podiumplek

Wielrenner Daniel Martin heeft zondag de Ronde van Lombardije gewonnen. De Ier van Garmin-Sharp reed in Bergamo 500 meter voor de streep weg uit een groep favorieten. De Spanjaard Alejandro Valverde sprintte kort achter hem naar de tweede plaats. De Portugese oud-wereldkampioen Rui Costa werd derde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Pieter Weening bereikte met de Belg Ben Hermans als eerste de steile klim in Bergamo waar het duo meteen werd ingerekend. De Belg Tim Wellens probeerde alleen weg te komen maar uiteindelijk ontstond er in de dalende kilometers naar de finish een kopgroep van negen renners. Martin sprong daaruit weg toen het tempo even stilviel en werd net niet meer teruggepakt.

Het was de eerste zege van dit seizoen voor de Ier die vorig jaar Luik-Bastenaken-Luik en een rit in de Tour de France won. Dit jaar kende Martin veel tegenslag. Zo viel hij in de laatste bocht van Luik-Bastenaken-Luik terwijl hij op weg leek naar zijn tweede zege op rij en moest hij op de openingsdag van de Ronde van Italië al opgeven na een val in de ploegentijdrit.

Valverde nam dankzij zijn tweede plaats de leiding in de WorldTour-ranglijst over van zijn landgenoot Alberto Contador. Er volgt nu nog één koers: de Ronde van Peking. Wilco Kelderman was met de 17e plaats de hoogst geklasseerde Nederlander in de laatste klassieker van het seizoen, die om verschillende redenen de moeite van het kijken meer dan waard is.

01.  Daniel Martin (Garmin – Sharp)
02 . Alejandro Valverde Belmonte (Movistar)
03. Mario Jorge Faria da Costa (Ofm – Quinta Da Lixa)
04. Tim Wellens (Lotto – Belisol)
05. Samuel Sanchez Gonzalez (BMC Racing Team)
06 .Michael Albasini (Orica – Greenedge)
07. Philippe Gilbert (BMC Racing Team)
08. Joaquin Rodríguez Oliver (Team Katusha)
09. Fabio Aru (Astana)
10. Rinaldo Nocentini (AG2R – La Mondiale)
17. Wilco Kelderman (Belkin)

Eurométropole Tour
De Franse renner Arnaud Démare heeft in stijl de Eurométropole Tour gewonnen. De coureur behaalde zondag in de vierde en laatste etappe zijn derde ritzege en stelde hiermee de eindoverwinning veilig. In de laatste rit over 153,8 kilometer van Bergen naar Doornik bleef hij in de massasprint de Belg Jens Debusschere en de Amerikaan Tyler Farrar voor. De Eurométropole Tour is een meerdaagse wielerwedstrijd in België en Frankrijk en is traditioneel de laatste rittenwedstrijd van het wielerseizoen op Belgische bodem.

Sprinter Theo Bos pakte zaterdag de ritwinst in de vierdaagse koers. De Nederlander reed zondag bovendien zijn laatste etappe voor Belkin, komend seizoen komt hij uit voor MTN-Qhubeka. Bos eindigde als derde in het eindklassement.

01. Arnaud Démare (FDJ.fr)
02. Jens Debusschere (Lotto Belisol)
03. Theo Bos (Belkin)
04. Jonas Van Genechten (Lotto Belisol)
05. Matti Breschel (Tinkoff-Saxo)
06. Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE)
07. Morgan Lamoisson (Team Europcar)
08. Tyler Farrar (Garmin Sharp)
09. Alexander Porsev (Katusha)
10. Angelo Tulik (Europcar)