Spring naar de content

Jos van Rey, kostelijk kierewiet

Zo nu en dan leveren televisiegesprekken met politici kostelijke gekte op. Gisteren was het de beurt aan de Don van Roermond, Jos van Rey. Bij Pauw deed hij een boekje open over het staatvijandschap, zijn vrouw-vriendin en Fred Teeven. Alle ingrediënten voor een kwartiertje vermaak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matthias Pauw

Jos van Rey is de laatste jaren vooral in het nieuws door een reeks aan schandalen en verdachtmakingen, die horen bij het vak van Limburgs onderkoning. Stemmen ronselen, vriendjespolitiek, corruptie; Jos kan het allemaal. Hoewel je met het aantal smoking guns rond Van Rey de oorlog in Syrië met speels gemak kan beslechten heeft de VVD-bons nooit iets fout gedaan, aldus Van Rey zelf.

Staatsvijand
Alle ophef rond zijn persoon heeft de politieke duizendpoot weinig goeds gedaan. Hij beschouwt zichzelf tegenwoordig als staatsvijand nummer één. Het OM en de rechercheurs zouden er louter op uit zijn om hem en zijn familie kapot te maken, omdat hij een VVD’er is. Nog even los van het feit dat de gehele top van het justitieapparaat uit partijgenoten bestaat, is dat misschien wel een beetje overdreven. Eerdere staatsvijanden, ik noem een Balthasar Gerards (vierendeling), Volkert van der G. (’18’ jaar cel, magertjes dat wel) kwamen er aanzienlijk slechter vanaf. Zou Van Rey het zicht op de werkelijkheid een beetje aan het verliezen zijn?

De vrouw-vriendin
Je zou het haast denken, zeker als je de Goddelijke status van zijn vrouw meeweegt. Van Rey : “Als ik een vertrouwelijk gesprek wil voeren met mijn vriendin of met mijn vrouw –dat is overigens hetzelfde…” Ook dat hoort blijkbaar bij de status van Zuidelijke halfgod. Zure, boze tongen zouden beweren dat Van Rey zich versprak, dat het zaakje stinkt. Maar als je welwillend met hem meedenkt, is alles zuivere koffie.

De undercoverpoliticus
Als het gesprek richting Fred Teeven gaat (waarom werd hun telefoongesprek niet opgenomen, dat kan geen toeval zijn) wordt het vermoeden dat Van Rey een tikkie kierewiet is bevestigd. Jos heeft natuurlijk gelijk dat het een ongelooflijke samenloop van omstandigheden is, maar dat is een ander verhaal. Teeven is volgens Van Rey namelijk geen echte VVD’er.  “Hij komt van Lee…[fbaar Nederland]”. Als Pauw grapt dat Teeven een undercover van een andere partij is zegt van Rey dat niet te willen zeggen, maar “als u die gedachte heeft dan wil ik daar wel in mee.”

Kijk vooral het kostelijk interview nog eens terug: