Spring naar de content

Honderdduizenden tekenen petitie om hond van ebola-patiënte niet af te laten maken

MET UPDATE – De vrouw van Javier Limón, een verpleegster uit Madrid, is besmet met het levensbedreigende ebola-virus. Mocht ze komen te overlijden, dan zou de hond van het echtpaar waarschijnlijk veel steun bieden aan Limón. Maar als het aan de artsen ligt, wordt de viervoeter uit voorzorg geëuthanaseerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Inmiddels zijn er al meer dan 201.000 handtekeningen verzameld om het beestje van de dood te redden. In de petitie wordt opgeroepen om Excalibur in quarantaine te zetten, net zoals gedaan werd met Limón en een collega van de besmette verpleegster. “Het is niet zomaar een hond, dit is een lid van de familie”, staat ook in de petitie te lezen.

De handtekeningenactie werd opgezet na een interview van Limón met de krant El Mundo  Daarin vertelde hij dat “ene Zarco, ik geloof dat hij gaat over gezondheidszorg in Madrid” hem toestemming vroeg om zijn hond af te laten maken. “Natuurlijk gaf ik die toestemming niet. Daarop zei hij dat ze dan met geweld mijn huis zullen binnendringen, en mijn hond zullen euthanaseren.” En: “Ik vind het oneerlijk dat ze een door hen gemaakte fout nu op deze manier willen oplossen”.

Spanje heeft behoorlijk wat kritiek gekregen op de gang van zaken rondom de eerste ebola-patiënt in Europa. Toen de verpleegster ziek werd en zich bij haar werkgever meldde, vond het ziekenhuis het niet nodig haar op te laten nemen. Pas een paar dagen later meldde de vrouw zich opnieuw, ditmaal bij een ander ziekenhuis. Daar werd ze wel opgenomen, en al snel bleek dat ze inderdaad met het virus is besmet.

De directeur van het ziekenhuis waar ze werkt heeft inmiddels zijn fout toegegeven – voor wat het waard is.

UPDATE 21.15: De petitie heeft niet mogen baten, de hond is geëuthanaseerd.

Onderwerpen