Spring naar de content

Zon, Seks & Je Ouders In Shock: de verschillen tussen zonen en dochters op vakantie

Het televisieprogramma Zon, Seks & Je Ouders In Shock is het nieuwe paradepaardje uit de RTL-stal. In het programma vieren jongeren vakantie, maar wat ze niet weten is dat hun ouders stiekem meekijken. Het levert naast geschokte ouders ook een stereotype-bevestigend beeld op: het meisje gaat te ver als ze met een vreemde jongen het bed in duikt, en de jongen is juist een winnaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

De serie is een aantal afleveringen op weg, maar leverde in korte tijd veel beelden op die prima thuis kunnen in de documentaire ‘Sletvrees’ van Sunny Bergman. Neem bijvoorbeeld aflevering 2, waar we zien hoe de knappe Shadee en haar vriendinnen het ene na het andere shotje achterover tikken en ze uiteindelijk met een volslagen onbekende man mee naar huis gaat. Met grote geschokte ogen zien haar hevig teleurgestelde ouders het aan. En ook de ouders van de eveneens gefilmde jongen Kevin zien dat en reageren geschokt.

“Ik vond het voor hun heel vervelend om hun dochter zo te zien. Ze werden er echt mee geconfronteerd”, zeggen de ouders van Kevin, vlak voordat ze de beelden van hun zoon gaan bekijken. Maar bij die beelden is de stemming omgeslagen, sterker nog, meerdere keren hopen ze dat hun zoon iemand aan de haak slaat: “Zou hij wat scoren? Ik ben benieuwd. Ik kan hem als vader wel wat tips geven.” De moeder van Shadee begrijpt Kevin niet, waarom heeft hij nog niks geregeld? “Hij ziet er goed uit, hij heeft een sixpack. Hij scoort niet, hoe kan dat toch?” Tekenend is dat de vader van Shadee het zelfs grappig vindt dat Kevin ‘niet scoort’ en nauwelijks op de dames afstapt, terwijl hij zijn dochter eerder nog loofde voor het afwijzen van een jongen.

In aflevering 5 zien we eenzelfde beeld, zoals dat tot nu toe in vrijwel iedere aflevering terugkeert. Dochter Melissa heeft de mannen voor het uitkiezen en geniet daar met volle teugen van. Ze heeft meerdere opties en uiteindelijk berekent ze koeltjes bij wie ze de meeste kans maakt om mee naar huis te mogen. Dat eindigt in bed bij een vreemde jongen. Het gevolg is dat moeder ingrijpt en haar dochter belt om haar tot de orde te roepen. En uiteraard springt RTL daar meedogenloos op in, door de zoenpartijen en de bedscène tot in den treuren ter herhalen.

Waar veel luchtiger over wordt gedaan zijn de strapatsen van Fernando en zijn vrienden, die zichzelf in diezelfde aflevering net zo goed een ongeluk zuipen en zoenen met diverse meisjes. Fernando krijgt van zijn moeder dan ook alleen maar lof. “Ja, dat is Fernando. Lekker los, lekker lol maken”, lacht ze als ze haar zoon ziet schreeuwen naar meisjes.

Niet dat de makers de ambitie hadden om aloude clichébeelden omver te gooien, want het programma is louter bedoeld ter vermaak. Maar Zon, Seks & Je Ouders In Shock! leert dat er nog een lange weg te gaan is voor het het bekende cliché: een man die seks heeft gehad met veel vrouwen is stoer en een vrouw die hetzelfde doet is een slet verdwijnt.

Onderwerpen