Spring naar de content

Edward Snowden geeft tips: dit moet u (niet) doen om uw privacy te beschermen

Dat we in de gaten worden gehouden door onze overheden, daarvoor waarschuwde klokkenluider Edward Snowden ons al. Maar nu doet hij het nog een keer. Vorige week gaf hij een interview via videoverbinding tijdens het New Yorker festival. Daarin gaf hij een aantal tips aan internetgebruikers om hun privacy te beschermen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Wie erg op zijn privacy gesteld is, doet er goed aan om niet meer gebruik te maken van diensten als Dropbox, Google en Facebook. Volgens Snowden zijn die namelijk alles behalve veilig. “We hebben het over encryptie. We hebben het over het laten vallen van programma’s die vijandig tegenover de privacy zijn,” aldus de voormalig NSA-medewerker.

snow640

Hij maant iedereen aan om te stoppen met eerder genoemde diensten en op zoek te gaan naar alternatieven die de privacy wel waarborgen. “Neem Dropbox bijvoorbeeld. Het ondersteunt geen codering, het beschermt uw privé-bestanden niet. Maak liever gebruik van concurrenten zoals SpiderOak, die exact dezelfde dienst aanbieden, maar wel de inhoud beschermen van wat je deelt.”

Hoewel Facebook en Google de nodige maatregelen nemen om veilig te zijn, zijn ze dat volgens de klokkenluider nog lang niet. “Het blijven services die je beter kunt ontwijken.” Ook bij het sturen van een simpele sms moet je beter nadenken. Snowden: “Stuur vooral geen onversleutelde berichten. Maak gebruik van programma’s als RedPhone, SilentCircle of Open WhisperSystems. Dat zijn gratis programma’s die veel veiliger zijn dan de programma’s die standaard op je telefoon zitten.”

En last but not least, zegt Snowden, moeten we gewoon niet denken en zeggen dat we ‘toch niets te verbergen hebben’. Snowden: “Want daarmee zeg je eigenlijk dat je niets geeft om je recht op privacy. Zo keer je het verantwoordelijkheidsmodel van hoe rechten werken om.” Ironisch genoeg vond het interview plaats via Google Hangouts en werd het gestreamd door Youtube. Snowden deed het interview via de stream, omdat hij nog steeds ondergedoken zit in Rusland, vanwege het lekken van staatsgeheimen. Overigens is hetzelfde weekend dat Snowden het interview gaf, ook de documentaire over hem, Citizenfour, in première gegaan.

Bekijk hieronder het hele interview met Snowden.