Eindelijk: een draagbaar condoom voor uw online-privacy

Privacy is een van de belangrijkste problemen van deze tijd. Facebook verandert om de paar maanden zijn privacybeleid, tot grote frustratie van veel gebruikers (al gaat het aan anderen onopgemerkt voorbij). Als het aan NSA-klokkenluider Edward Snowden ligt, stopt iedereen vandaag nog met het sociale netwerk, en liefst ook maar meteen met Google en Dropbox. Zijn we online wel veilig? Delen we niet te veel?

Een klein apparaatje, de Anonabox, belooft al onze privacyproblemen te verhelpen. Volgens de makers is het apparaatje dé manier om anoniem online het hele web af te surfen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Tor-software.

Anoniem surfen via het Tor-netwerk is al vele jaren mogelijk. De gebruiker moet dan op zijn computer (of telefoon) software installeren die ervoor zorgt dat dat de in- en uitgaande informatie via zoveel eveneens versleutelde computers wordt verstuurd dat niemand nog kan achterhalen wie ze heeft verstuurd of ontvangen. Dat blijkt zeer effectief te zijn, want het Tor-netwerk blijkt behalve door voorvechters van het vrije woord ook gebruikt te worden door bijvoorbeeld drugshandelaren en zelfs kinderpornoliefhebbers.

Het nadeel van het op die manier gebruiken van het Tor-netwerk zit ’m in die verplichte installatie van de software: omdat niet iedereen even handig is met zijn computer, gebeurt dat nogal eens onjuist of onzorgvuldig. De Anonabox lost dat probleem op: je plugt het ding eenvoudig tussen je computer en je internettoegang, en het doet vervolgens uit zichzelf het versleutelwerk – volgens de makers zelfs nog sneller dan bij normale toepassing van Tor.

De makers lanceerden het idee voor de Anonabox op 13 oktober op Kickstarter. Het apparaatje is zo klein dat het in een pakje sigaretten past, en is daardoor overal te gebruiken. Bovendien is het goedkoop: voor 45 dollar heeft u er straks eentje in huis. Zoals Wired schrijft: de Anonabox is als een condoom voor je privacy. “Now routing all your traffic through Tor may be as simple as putting a portable hardware condom on your ethernet cable.”

De makers wilden 7500 dollar hebben om de productie te kunnen starten, maar hebben inmiddels al bijna 500.000 dollar opgehaald.

Reageer op artikel:
Eindelijk: een draagbaar condoom voor uw online-privacy
Sluiten