Spring naar de content

Dodelijk Henk Krol-profiel: ‘narcist, oplichter, ijdeltuit en leugenaar’

Henk Krol ligt onder vuur, zoveel is bekend. De 50Plus-voorman zou subsidies hebben misbruikt en betaalde pensioenen van werknemers niet. Zijn belangrijkste verweer is dat er van de aantijgingen niks klopt en er sprake is van een complot tegen hem.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Krol ligt op de grond, NRC Handelsblad springt er vandaag nog eens bovenop met een dodelijk profiel onder de kop ‘Teflon Henk is aardig als hij je nodig heeft’, waarvoor de krant de meest agressieve vaatwasblokjes aan het woord laat om die antiaanbaklaag eraf te wassen.

Zoals Anke Knollen, die door Krol werd binnengehaald om het partijkantoor van 50Plus op te zetten, maar opstapte na gedoe: “Hij spant mensen voor zijn karretje en als wat hij wil lukt, is het volledig zijn verdienste. Slaagt iets niet, dat is het altijd de schuld van een ander.” En: “Zolang hij je nodig heeft is hij ontzetten plezierig om mee te werken, maar als het hem zo uitkomt, laat hij je vallen.” Volgens de NRC geeft dit goed ‘het patroon’ weer dat uit de profiel-gesprekken over Krol naar voren komt.

Het artikel opent sowieso ronkend: “Een oplichter, aandachtstrekker, allemansvriend, ijdeltuit en een leugenaar. Zo wordt Krol omschreven door mensen die in verschillende periodes in zijn leven heel dicht bij hem hebben gestaan. Mensen die zaken met hem deden, campagne met hem voerden of zelfs verliefd op hem waren. Mensen die stuk voor stuk teleurgesteld zijn in Krol en vinden dat de wereld dat mag weten.”

Geen van deze vijf typeringen wordt overigens in het stuk expliciet in de mond genomen door ‘de teleurgestelden’. Opmerkelijk, want er is genoeg te melden. Zo klapt de ex van Krol, Reon Nettenbreijers, uit de school. Onder het tussenkopje ‘Onbeperkte creditcard’ stelt de met Krol gebrouilleerde ex dat het salaris van de voormalig Gay Krant-baas misschien niet hoog was, de ‘goede onkostenvergoeding, mooie auto en onbeperkte creditcard van de zaak wel’. Ook zouden volgens Nettenbreijers een jacuzzi en stoombad zijn aangeschaft via zogeheten barter deals met adverteerders: een leuk artikeltje in ruil voor volledige of flinke korting.

Een voormalig Gay Krant-medewerker over het abonneebestand van 30.000 waar Krol mee schermde, terwijl de betaalde oplage was geslonken tot minder dan 4000: “Wat moet die man zich doodongelukkig hebben gevoeld, dat hij zoveel schoteltjes tegelijk in de lucht moest houden. Hij heeft zoveel leugens moeten verzinnen en onthouden om de schijn op te houden.”

Verder wordt Krol in het artikel omschreven als ‘narcistisch’ en ‘rancuneus’ (Nettenbreijers), ‘jaloers’ (jurist Jan Wolter Wabeke) en als een ‘oude verbitterde man’ (VVD-politicus Ton Elias). Het zal Krol ongetwijfeld bevestigen in zijn gedachtegang: dit móet wel onderdeel van een complot zijn.

Het complete profiel leest u hier.