Vrouw wordt 100 keer aangesproken op straat. Schandalig of egostrelend?
Arme, arme Shoshana B. Roberts. De actrice liep tien uur door de straten van New York en kreeg meer dan honderd opmerkingen van wildvreemde mannelijke voorbijgangers naar haar hoofd. En ze had niet eens een kort rokje aan of diep decolleté: nee, ze droeg bewust een saaie donkere spijkerbroek en hooggesloten zwart T-shirt.
De makers van het filmpje, zie onderaan deze pagina, wilden laten zien hoe vrouwen op straat worden ‘geïntimideerd’. Veel (Amerikaanse) media spreken schande van het eindresultaat. In de video is te zien hoe mannen naar Roberts kijken en opmerkingen maken als ‘God bless you’ en ‘Smile’. Sommigen wagen het zelfs om haar een prettige dag te wensen. Schandalig, toch?
Eerlijk gezegd begrijp ik niet zo goed wat het probleem is. Natuurlijk, het is een beetje freaky als één van die kerels besluit om vijf minuten lang naast de actrice te komen lopen. Maar soit, gekkies genoeg in The Big Apple. Over het algemeen blijft het bij onschuldige ‘How are you’s en ‘Hi beautiful’s.
Zou het niet veel schokkender zijn als níemand de mooie jonge vrouw had aangesproken? Dat had zomaar eens de basis kunnen zijn voor een flink minderwaardigheidscomplex. Want vrouwen doen misschien wel alsof ze het vreselijk vinden, dat geroep en gesis, maar stiekem is het natuurlijk best wel strelend.
Dat geldt voor de duidelijkheid níet als een groep dronken kerels ranzige sekspraatjes naar je hoofd slingert; ook niet wanneer je met twee overvolle boodschappentassen aan het fietsstuur je evenwicht proberen te houden en er achter je ineens een oerkreet klinkt; niet wanneer je ’s avonds alleen door een donker straatje loopt; en al helemaal niet wanneer je je in gezelschap bevindt van personen voor wie dergelijke opmerkingen niet zijn bedoeld.
In België werd seksisme in juli opgenomen in het strafrecht, nadat er grote ophef ontstond over de documentaire Femme de la Rue van Sofie Peters, waarin te zien is hoe een jonge vrouw door de straten van Brussel met een verborgen camera wordt gevolgd en wordt lastiggevallen door opdringerige mannen en allerlei verwensingen naar het hoofd geslingerd krijgt. Het seksueel intimideren van vrouwen op straat kan bij onze zuiderburen tegenwoordig zomaar een boete van 500 tot 1000 euro opleveren. Maar waar ligt de grens? Volgens de rechter bij ‘elk gebaar of elk verbaal of ander gedrag, dat uitdrukkelijk tot doel heeft iemand van een ander geslacht te misprijzen op basis van diens geslacht, of dat tot doel heeft hem/haar als ondergeschikt te beschouwen of te reduceren tot zijn seksuele dimensie, wat een ernstige aanslag op zijn/haar waardigheid betekent’.
Zolang het allemaal niet te smerig of vernederend wordt, kunnen vrouwen er misschien maar beter van genieten. Want op een dag zal het gesis, gefluit en geroep namelijk ophouden – en verlangen we terug naar die goede oude tijd.