Spring naar de content
bron: shutterstock

Sekseverschillen: de biologie doet ertoe

Hoewel de gelijkheid tussen man en vrouw in het Westen enorm is toegenomen, blijven verschillen qua studie- en beroepskeuze hardnekkig: de gendergelijkheidsparadox.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark van Vugt

Vorig jaar verscheen er een wetenschappelijke publicatie die insloeg als een bom in de academische wereld. Een team van biologen – allen vrouw – concludeerde dat in de meeste nog bestaande jager-verzamelaarsamenlevingen vrouwen net zo veel op jacht gaan als mannen. Dit is hoogst opmerkelijk, omdat de wijsheid tot dan toe was dat vooral mannen jagen op wild en vrouwen fruit, noten en zaden verzamelen – waarbij het verzamelen overigens de meeste calorieën oplevert. De belangrijkste bijdrage aan het dieet wordt dus door de inspanning van vrouwen geleverd. 

Het onderzoek werd zeer positief ontvangen in de media. Ik moest even slikken toen ik het las, want het haalt een belangrijk fundament onder mijn vakgebied, de evolutionaire psychologie, onderuit – namelijk dat fysieke en psychologische verschillen tussen de seksen deels zijn toe te schrijven aan de verdeling van arbeid tussen mannen en vrouwen, die al honderdduizenden jaren oud is. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap