Spring naar de content

Moderne misère: we zijn als de dood om iets te missen

In ons digitale weekblad vindt u de beste website-artikelen van de afgelopen week én een groot artikel uit ons papieren magazine. Deze week is dat ‘Nooit meer niks doen’, over de angst om iets te missen. Verder een uitgebreid fragment uit het essay over de kloof tussen de jeugd van vroeger en die van nu, dat in zijn geheel te lezen is in het huidige papieren nummer van HP/De Tijd. Dat en meer in een fraai vormgegeven en interactieve pdf. Het weekbladgevoel voor het weekend! Hieronder enkele highlights (klik op een link om het weekblad te openen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Fomo: nooit meer niks doen
Natuurlijk, druk-druk-druk waren we altijd al. Maar sinds de komst van smartphones en social media als Facebook en Twitter is er geen houden meer aan. Wie erbij wil horen, mag geen evenement, programma of serie meer overslaan. Amerikaanse experts spreken van een serieus syndroom: de fear of missing out, oftewel fomo. Journalist en ervaringsdeskundige Ivo van Woerden zocht het in 2012 uit uit voor HP/De Tijd.

Generatiekloof: vroeger was het knokken
De hippies, provo’s, punkers en krakers moesten strijd leveren voor hun idealen. De generatie die nu jong is mag en kan alles, maar lijkt van de weeromstuit burgerlijker dan ooit. “Het is de vraag of en hoe de jongste generatie zich in het bikkelharde economische en politieke klimaat gaat handhaven.”

 

Duurzaam ganzenoverlast bestrijden: ‘Alleen de snavel heeft nog geen bestemming
Jaarlijks worden in Nederland honderdduizenden ganzen gedood. Het overgrote deel daarvan wordt vernietigd in een destructiefabriek. Dat is zonde, want bijna elk lichaamsdeel van de gans is te gebruiken voor consumptiedoeleinden. Kunstenares Vera Knoot (21) uit Utrecht heeft zich ten doel gesteld om de duizenden ganzen die jaarlijks worden afgemaakt van de verbrandingsoven te redden en bereikbaar te maken voor de consument.

Heel Den Haag wist van EU-naheffing van 642 miljoen
Laten we voor het gemak veronderstellen dat politiek Den Haag wordt bevolkt door ter zake kundige en gemotiveerde mensen. In elk geval is dat wat u mocht verwachten toen u op dit gezelschap uw stem uitbracht. Laten we voor een nog groter gemak veronderstellen dat politiek Den Haag weet, of in elk geval kan en zou moeten weten, hoe globaal de spelregels voor participatie luiden.

Onderwerpen