Spring naar de content

Het trauma van Dallas

De stad leende haar naam aan een soapserie, heeft een bibliotheek ter meerdere eer en glorie van George W. Bush, maar blijft toch vooral de plaats delict van de moord op John F. Kennedy. Een leerzaam bezoek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frits Huffnagel

Afgelopen zomer was ik voor het eerst van mijn leven in Dallas. Hele generaties denken bij de naam van die stad aan Southfork Ranch, waar volgens de televisieserie de familie Ewing leefde. De begintune van de serie, die in de jaren tachtig ook in Nederland werd uitgezonden, kunnen volksstammen mee zingen. Onder het motto 'Een avondje AVRO, daar blijf je voor thuis' zagen we de belevenissen van Linda Gray als de altijd dronken Sue Ellen, Larry Hagman als haar gemene echtgenoot J.R., Patrick Duffy als zijn sympathieke broer Bobby en Victoria Principal als diens vrouw Pam. Het landhuis waar de oliefamilie woonde is nog steeds een trekpleister voor velen. Twee jaar geleden werd Dallas nieuw leven ingeblazen, maar die nieuwe serie kwam in Nederland niet meer op tv. ln de VS kreeg ook het vervolg een grote schare fans, maar met het overlijden van Larry Hagman raakte de serie haar gangmaker kwijt, en dus werd Dallas voor de tweede keer gestaakt. De fans waren, blijkens hun reacties op het internet, net zo verdrietig als toen de originele versie van het scherm verdween.

Fans van de 43e president van de Verenigde Staten zullen als ze over Dallas horen helemaal niet aan J.R. denken, maar aan George W. Bush. Zoals iedere president sinds Herbert Hoover heeft ook Bush junior een naar hem vernoemde library, en deze staat in Dallas. Anders dan je zou denken, gaat het doorgaans niet om een bibliotheek met documenten uit de betreffende regeerperiode, maar is het een museum ter meerdere eer en glorie van de president. Meestal is het gevestigd in de plaats waar hij vandaan kwam of successen boekte voordat hij in het Witte Huis terechtkwam. Zo is de library van Jimmy Carter te vinden in Atlanta, de hoofdstad van de staat Georgia, waar hij werd geboren, gouverneur was en een pindaplantage had. Die van Ike Eisenhower zetelt in Abilene, Kansas, waar hij opgroeide voordat hij zijn militaire opleiding aan West Point begon. Ronald Reagan heeft er een in de buurt van Los Angeles, de grootste stad van de staat Californië waar hij filmacteur en gouverneur was. En die van Bill Clinton staat in Little Rock, Arkansas, waar ook hij gouverneur was en werd geboren in het naburige dorp Hope. "We started this journey in a little place called Hope”, zei Clinton in menige campagnespeech. Wie in Little Rock komt, zal merken dat de inwoners bijzonder trots zijn op hun president en dat Bills bieb een flinke impuls geeft aan de bezoekersstroom naar het verder maar saaie stadje. Voor de library van Barack Obama wordt al geld ingezameld, en het kan bijna niet anders of die komt straks in Chicago, waar hij jarenlang advocaat en buurtwerker was. De grote vraag is hoe hij de geschiedenisboeken in zal gaan. Uiteraard als 's lands eerste donkere president, maar heeft hij echt zo veel change gebracht als verwacht? Bij een onderzoek van de Quinnipiac University in juni zei 33 procent van de ondervraagden Obama de slechtste president sinds de Tweede Wereldoorlog te vinden, waarmee hij op een bedroevende eerste plaats staat. Op de tweede plek staat overigens George W. Bush, met 28 procent. Waarschijnlijk speelt de tijd een verzachtende rol bij dit soort opinies. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap