Spring naar de content

Waarom alcoholische drank ook een calorielabel moet krijgen

Op zo ongeveer iedere verpakking staat het aantal calorieën per portie. Daarnaast staat er een hoop andere informatie op, waar we al dan niet wat aan hebben. Maar alcoholische drankjes bevatten ook een hoop calorieën. Ze zijn brandstof voor de obesitas epidemie. De Britse Royal Society for Public Health wil daarom nu dat de caloriewaarde ook op alcoholische producten komt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Volgens de Royal Society for Public Health komt 10 procent van de dagelijkse calorie-inname uit alcohol. De meeste mensen weten echter niet eens hoeveel calorieën er in een flesje of glaasje drank zitten. De organisatie deed een kort vragenrondje onder ruim 2000 Britten en bijna allemaal zaten ze ernaast, zo blijkt uit onderstaand filmpje.

Hoeveel calorieën zitten er dan in uw biertje, wijntje of cognacje? Wellicht meer dan u denkt. In een biertje zitten 150 calorieën, in een glas rode of witte wijn 120, wie een glas whisky of wodka drinkt, tikt 85 calorieën naar binnen en mixdranken bevatten 95 calorieën. Dat is niet bepaald weinig. Het drinken van alcohol is dan ook een van de grotere oorzaken van obesitas.

De Royal Society for Public Health wil mensen daarom beter informeren en voor meer bewustzijn omtrent dit onderwerp zorgen. “Ik denk niet dat veel mensen erbij nadenken,” zegt Shirley Cramer, chief executive van RSPH. “Bij de lunch kijken we op de verpakking. We weten en begrijpen wat de etikettering betekent. We halen ons broodje of salade op basis van de calorieën. Maar mensen denken daar niet over na wanneer ze uitgaan op vrijdagavond.” Ze vertelt verder: “Het plakken van etiketten op alcohol kan overgewicht tegengaan en tegelijkertijd alcoholgebruik verminderen. Uit ons onderzoek blijkt dat twee op de drie mensen voor zo’n etiket is.”

bier640

De reden dat het aantal calorieën nog niet op de verpakkingen van drank staat, is dat alcohol niet wordt beschouwd als voedsel. Vanwege de bestaande Europese wetgeving is drank daarom vrijgesteld van normale voedseletiketering. En daar moet nu dus verandering in komen. Alcohol moet gelijkgetrokken worden met voedsel, vindt de Royal Society for Public Health. De Europese commissie neemt in december een beslissing nemen over de uitbreiding van de etikettering voor voedingsproducten. Producenten zien de bui al hangen, want die moeten straks dan het aantal calorieën voor elk nieuw product of elke nieuwe oogst (bij wijn bijvoorbeeld) gaan vaststellen.